Fra 4 måneder
Grøntsagsmos kan gives som den første skemad. De fleste grøntsager kan anvendes. Vent dog med de nitratholdige grøntsager, såsom spinat, rødbede, fennikel og selleri, til barnet er blevet 6 måneder.
Majs, gulerødder, blomkål, broccoli og squash er gode at starte med og efterhånden kan kartoffel tilsættes.
Mosen skal i starten være meget fin i konsistensen - uden klumper.
Fra 6 måneder
Dit barn kan nu også få spinat, rødbede, fennikel og selleri.
Der må nu gerne være mere struktur i mosen og når dit barn har vænnet sig til dette, kan mosen tilsættes kød.
Fra 8 - 10 måneder
Nu må dit barn få alle slags grøntsager. De kogte grøntsager skæres ud i små bidder og rå grøntsager rives eller gives som gnavestykker.
Grøntsager kan også bruges som pålæg på brødet.
Tips
Begynd med grøntsager før frugt.
Har barnet først vænnet sig til den søde frugtmos , kan det have svært ved at acceptere smagen af grøntsager.
Hjemmelavet grøntsagsmos skal tilsættes 1 tsk. fedtstof (smør, margarine eller planteolie) for at måltidet bliver energirigt nok.
Vælg fortrinsvis vegetabilske fedtstoffer .
Efterhånden kan sovs erstatte mælken og fedtstoffet i mosen.
Barnets grøntsager kan koges sammen med resten af familiens grøntsager, men vær opmærksom ikke at salte unødigt.
Gem grøntsagsvandet og giv barnet det af kop til måltidet.
Frosne grøntsager kan også anvendes.
Kilde: www.boernemad.dk
Denne tekst er offentliggjort d. 21. september 2005