Graviditet Artikel

Har man en fast kæreste, der ikke har sex med andre, kan man vælge at droppe præventionen, fordi risikoen for sygdomme så er minimal. Men hvis man ikke vil have børn, må man undgå, at der kommer sæd ind i pigens skede.


Hvordan bliver du gravid?

Det kan der komme på flere måder:

  • Hvis man har samleje (penis inde i skeden)
  • Hvis én af jer har sæd på fingrene og kæler for pigens kønsdele.
  • Hvis udløsningen kommer lige i nærheden af pigens skede.

Nogle tror, at det er sikkert, hvis man har samleje og bare husker at stoppe inden han får udløsning. Men den går ikke - der kan være sædceller i de safter, der kommer fra penis, når den bliver stiv, og udløsningen kan ske så pludseligt, at man ikke når at stoppe samlejet. Det er jo også umuligt for ham at give sig hen og nyde det rigtigt, hvis han hele tiden skal ligge og passe på.

"Vi havde bare lige mødt hinanden til en skolefest, og så ni måneder efter skulle vi være forældre?"

Hvis man ikke har planlagt at få børn og bare nyder at gå i seng med hinanden, kan en graviditet ødelægge meget.

  • Man får et barn, mens man selv ikke er ret gammel, og med én, man måske ikke kender særlig godt.
  • Pludselig skal man til at ændre hele sit liv - der bliver vendt op og ned på alt det med at få en uddannelse, nyde livet, tage til festivaler, rejse til Nepal, osv.

Det er ikke særlig sjovt. Og at hun får en abort er en dårlig nødløsning - det kan tusinder af unge piger skrive under på.

Udarbejdet af sexolog Gerd Winther, læge og seksualitetsforsker Christian Graugaard og kommunikationskonsulent Jesper Madsen.

Læs mere: graviditet og hjertesygdomme og graviditet.