Graviditet udenfor livmoderen (Ekstrauterin graviditet, Ektopisk graviditet) artikel

Graviditet udenfor livmoderen skyldes at æggeledernes evne til at transportere ægget af en eller anden grund er nedsat.

Definition

Stedet for indvæksten kan for så vidt være alle steder, som ægget normalt passerer (dvs. æggestokkene ), bughulen, æggelederne eller nederst i livmoderen, dvs. livmoderhalsen).

Dog sidder 95% af de ekstrauterine graviditeter i ægge-lederne. Graviditeten kan naturligvis ikke fuldbæres og tilstanden er potentielt farlig for den gravide og kræver behandling (se nedenfor).

Årsagerne til graviditet udenfor livmoderen er i reglen rent mekaniske. Dvs. hvis æggeledernes evne til at transportere ægget af en eller anden grund er nedsat.

Dette kan skyldes en forsnævring som følge af underlivsbetændelse (oftest seksuelt overført som gonoré eller klamydia, eller som følge af en spiral eller endda blindtarmsbetændelse, hvis denne har været kompliceret. Tidligere operationer på æggeledere øger ligeledes risikoen for ekstrauterin graviditet, ligesom risikoen stiger med alderen.

Symptomer på graviditet udenfor livmoderen

Ofte er kvinden ikke klar over, at hun er gravid, da uregelmæssige menstruationer ikke er helt unormale under ekstrauterine graviditeter.

Symptomerne kan være en lille mørk blødning, enten pga. graviditeten eller som følge af en pågående abort. Ofte er det første symptom smerter i underlivet, ofte startende som turevise smerter af stikkende karakter, der efterfølgende kan gå over i mere konstante smerter.

Endeligt kan første symptom være besvimelse efterfulgt af smerter.

Forholdsregler og diagnose

En af de første undersøgelser, der vil blive foretaget af lægen, er en urinprøve for graviditetshormonet hCG. Alle frugtbare kvinder, der ankommer til en skadestue med mavesmerter, bør have foretaget denne undersøgelse (eller en tilsvarende blodprøve).

Dernæst foretages gynækologisk undersøgelse, der i nogle tilfælde vil vise ømhed af livmoderen. Denne vil ofte ledsages af en ultralydsundersøgelse gennem skeden, der vil kunne påvise en graviditet inden i livmoderen, hvis kvinden er langt nok henne i sin graviditet.

Ofte suppleres med en blodprøve, hvor blodets indhold af graviditetshormon måles, og man kan, ved at følge udviklingen i koncentrationen af dette hormon, få et fingerpeg om der er tale om ekstrauterin graviditet.

Behandling af graviditet udenfor livmoderen

Den primære behandling afhænger af, om kvinden er alvorligt påvirket og i fare. Dette kan ses, hvis kvinden har blødt meget, hvilket i værste fald kan føre til at hun går i shock med livstruende kredsløbssvigt.

I sådanne tilfælde er første behandling, at sikre kvindens liv, ved at tilføre hende blod og væske. Herefter opereres kvinden, hvor man åbner bugvæggen, fjerner graviditeten og standser blødningen.

Hvis kvinden er stabil, bliver graviditeten fjernet under mere rolige forhold, hvilket i reglen vil ske ved en laparoskopi (en kikkertvejledt operation), hvor patienten også er i fuld bedøvelse, men bugvæggen åbnes ikke fraset små indgangshuller til kikkert og instrumenter.

I nogle tilfælde kan man behandle med medicin alene og fremkalde en abort.

Forløb og komplikationer

Hvis kvinden ikke er akut påvirket, er forløbet som regel fredeligt, omend det kan være et sorgfuldt efterforløb for kvinden (og hendes partner), specielt hvis der var tale om en ønsket graviditet.

Risikoen for efterfølgende at få endnu en ekstrauterin graviditet er væsentligt øget, ligesom den normale fertilitet er betydeligt nedsat.

Forebyggelse af graviditet udenfor livmoderen

Der er ikke noget, man kan gøre for med sikkerhed at undgå en graviditet udenfor livmoderen.

Man kan dog mindske nogle af risikofaktorerne ved f.eks. at bruge beskyttelse ved samleje og dermed mindske risikoen for seksuelt overførte sygdomme og underlivsinfektioner, som kan være årsag til at en senere graviditet bliver ekstrauterin.

Relaterede artikler

artikel

Knogleskørhed - forebyggelse og sundhedsfremme

I mange tilfælde opstår de første knogleskørhedsbrud fra 60-års alderen. De...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Knogleskørhed hos mænd - Forebyggelse og behandling

De fleste opfatter knogleskørhed som en sygdom, der primært rammer kvinder ...

Redaktionen 12/06/2006
artikel

Knogleskørhed og hormonbehandling

Der er flere faktorer forbundet med øget risiko for knogleskørhed, hvor den...

Redaktionen 23/05/2006
artikel

Nyttig viden om knogleskørhed

Læs mere om nyttig viden om knogleskørhed, som bl.a. bløde knogler, knogleb...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Knoglebrud (Frakturer)

Et knoglebrud (en fraktur) er en tilstand, hvor knoglen udsættes for større...

Redaktionen 19/10/2006
artikel

Slut med gamle svæklinge

Slut med gamle svæklinge. Mangel på et vigtigt antioxiderende enzym ser ud ...

Redaktionen 11/09/2006
artikel

Større behov for B12-vitamin

Større behov for B12-vitamin. Midaldrende og ældre kvinders behov for B12-...

Redaktionen 15/10/2019
artikel

Generelt om knogleskørhed

Man taler om knogleskørhed (osteoporose) når der er forsvundet så meget af ...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Spontan abort

En spontan abort er afstødning af fosteret før udløbet af 22. graviditetsug...

Redaktionen 09/03/2007