Gynækologisk undersøgelse og celleprøve Artikel

En gynækologisk undersøgelse foretages bl.a. i forbindelse med opsætning af spiral eller pessar. Lægen undersøger livmoderhalsens åbning og ser efter unormale forhold.


En gynækologisk undersøgelse er en undersøgelse af kvindens ydre kønsorganer og skeden , samt en undersøgelse af kvindens indre kønsorganer (livmoderen og æggestokkene) i det omfang, det er muligt. De indre kønsorganer ligger inde i maven og er derfor ikke tilgængelige for inspektion, men kan kun føles igennem skeden samt evt. undersøges ved ultralyd igennem skeden.

Undersøgelsen foretages rutinemæssigt i forbindelse med opstart af p-piller eller ved opsætning af spiral eller pessar. Desuden gøres der gynækologisk undersøgelse på langt de fleste kvinder, som kommer på skadestuen med mavesmerter. Endeligt gøres også gynækologisk undersøgelse i forbindelse med screeningsprogrammet for livmoderhalskræft , hvor man undersøger for celleforandringer .

I forbindelse med screeningsprogrammet tages også en celleprøve, hvor der indføres en lille børste, som minder om en lidt stor mascarabørste. Denne vil opfange celler, der dernæst sendes til et laboratorium, hvor cellerne undersøges under mikroskop.

Undersøgelsen foregår ved, at kvinden ligger på ryggen med benene placeret i stigbøjler, der støtter benene, så kvinden ligger så komfortabelt som muligt. Jo mere kvinden slapper af, og jo bedre hun ligger, jo mindre ubehagelig er undersøgelsen.

Lægen undersøger de ydre kønsorganer og indfører dernæst et spekulum i skeden. Et spekulum er et instrument, som holder skeden åben. Instrumentet findes i flere udgaver, enten af metal eller plastik, samt som to-hånds eller en-hånds spekulum ("andenæb"). Ved at placere dette instrument i skeden kan lægen se skedens vægge og livmoderhalsens åbning og måske se evt. unormale forhold. Desuden er der således gjort plads til, at evt. instrumenter (som børsten til celleprøven) kan indføres.

Dernæst undesøges skeden og de indre kønsorganer med fingrene, hvor lægen indfører 2 fingre i skeden og med den anden hånd føler på kvindens mave, for på den måde at kunne mærke livmoder og æggestokke.

Nogle gange suppleres undersøgelsen med en rektaleksploration, hvor endetarmen også føles efter.

Nogle gynækologer, men de færreste praktiserende læger, har ultralydsapparat til rådighed. Her indføres ultralydsproben gennem skeden, og man kan således få et overblik over livmoder og æggestokke, samt evt. unormale forhold i relation til disse organer.