Har du styr på dit LDL, HDL og restpartikel kolesterol Artikel

De fleste danskere ved, at forhøjet kolesterol er livsfarligt. Men de færreste er klar over, hvilken type af kolesterol, der oftest slår ihjel. Kolesterol bliver opdelt i 'det gode' HDL kolesterol, 'det onde' LDL kolesterol og 'det grusomme' restpartikel kolesterol. Det er det såkaldt 'grusomme kolesterol' – også kaldet 'restpartikel kolesterol', der er den helt store skurk.

Forhøjet kolesteroltal

Forhøjet kolesteroltal betyder, at fedtværdierne -triglyciderne- i blodet er for høje. Hvis dit koleteroltal er over 6 mmol/l, bør du få det undersøgt løbende. Det er også en god ide at finde ud af hvilken type af koleterol der er højt, der er nemlig både godt og dårligt kolesterol.

Det gode HDL kolesterol

HDL kolesterol er det gode kolesterol. HDL står for højdensititets lipoproteiner og specielt kvinder og fysisk aktive kan have et højt HDL niveau. HDL transporterer fedtpartikler fra blodkarerne til leveren, hvor fedtet udskildes af kroppen. Man mener at HDL beskytter mod sygdom, og HDL niveauet hos en voksen bør være over 1,0 mmol/L

Kvinder som behandles med østrogen kan have et højt HDL niveau og personer, som har et højt alkoholforbrug, har også et højt HDL niveau.

Det dårlige LDL kolesterol

LDL kolesterol bliver også kaldt det dårlige kolesterol. LDL står for lavdensititets lipoproteiner. Problemet med LDL er, at LDL lipoproteinerne har en tendens til at aflejre på indersiden af blodårerne - altså at blodårerne fedter til, eller kalker til, som vi normalt kalder det.

Et højt LDL niveau skyldes ofte, at man spiser for meget mættet fedt, motionere for lidt og er overvægtig.

LDL niveauet hos en rask voksen bør ikke overstige 3,0 mmol/l, men har man diabetes eller lider af hjertkarsygdomme i øvrigt, vil lægen forsøge at holde LDL niveauet under 2,0 mmol/L

Det grusomme restpartikel kolesterol

Som noget helt nyt, er man begyndt at undersøge det såkaldte restpartikel kolesterol - på engelsk kaldet remnant cholesterol- Restpartikel kolesterol minder meget om LDL kolesterolet som kalker blodårerne til.

Ny dansk forskning blandt patienter med en genfejl, som gør at har et meget højt niveauaf restpartikel kolesterol viser, at risikoen for hjertekarsygdomme tredobles, når dette nivau af restpartikel kolesterol er højt.