Hvorfor hikker baby? Sådan hjælper du dit barn Artikel

Babyer og spædbørn, kan ligesom voksne få hikke. Hikke er ikke farligt, men det kan skabe irritationer. Hikke hos spædbørn og babyer er meget normalt, og det vil i de fleste tilfælde i genere barnet synderligt.

Hvorfor får babyer hikke?

Hikke opstår pga. en krampe i mellemgulvet, hvilket medfører at stemmebåndene lukker af. Luft vil blive skubbet igennem stemmebåndende, hvilket er grunden til hikkens lyd.

Mellemgulvet er en stor muskel, der løber langs den nederste del af ribbenene.

Hikke hos baby kan nogle gange virke til at opstå ud af det blå, men hikke vil i de fleste tilfælde opstå i forbindelse med at baby spiser. Barnet kan få hikke ved spisning, hvis det:

  • Spiser for hurtigt
  • Spiser for meget
  • Sluger for meget luft

Hikke kommer ofte i forbindelse med, at barnet spiser meget hurtigt. Prøv at give flere pauser i løbet af måltidet.

Baby hikke kan også komme i forbindelse med, at barnet har været afkølet, f.eks. ved badning eller skiftning.

Forebyggelse af hikke hos baby

Det kan være svært at forhindre eller forebygge hikke, men følgende metoder kan i mange tilfælde hjælpe:

  • Giv barnet mad før det bliver meget sultent, så barnet er roligt.
  • Giv baby mindre, men flere, måltider
  • Lad baby sidde oprejst efter spisning

Er det ubehageligt for en baby at hikke?

Det er sjældent, at barnet græder pga. hikke, men det kan nogle gange have svært ved at falde i søvn. Hvor meget hikke generer barnet, er svært at sige, men voksne synes, det er ubehageligt, så hvorfor skulle det lille barn så ikke også synes det?

Læs også: Barnets mad 6-9 måneder

Der er dog meget der tyder på at hikke ikke genererer babyer nær så meget som det generer voksne. En baby kan godt sove selvom det har ikke og vil kun i sjældne tilfælde generer deres åndedræt.

Hvordan kan man stoppe baby hikke?

Hvis hikken ikke ophører i løbet af 10-15 minutter, skal man hjælpe det. Det bedste er at give barnet lidt at drikke, enten ved at lægge det til brystet eller give det lidt vand af flaske eller ske.

Hvis dette ikke hjælper kan du gøre følgende:

1) Tag en pause og lad barnet bøvse

Giv baby en pause fra spisning og lad det bøvse. Dette kan være med til at lindre hikke hos babyer, da det vil udgive overskydende luft, hvilket kan være grunden til hikken.

2) Giv barnet en sut

Hikke skyldes ikke altid spisning. Hvis baby får hikke uden det har spist eller drukket, kan det være en god ide at give det en sut. Dette kan berolige barnet og dermed stoppe hikken.

3) Giv barnet lidt at drikke

Det kan være en god ide at give barnet en smule at drikke hvis det har hikke.

4) Lad det stoppe af sig selv

Hikke hos babyer er helt normalt og vil hos de fleste ske ofte. I de fleste tilfælde vil hikken stoppe af sig selv hurtigt og i visse tilfælde kan det tage op til 10-15 minutter.

Hvis ikke hikken genere baby, kan du trygt bare lade være med at bekymre dig og lade hikken gå i sig selv.

Hvis det virker til at barnet er meget generet eller barnet hikker i meget lang tid og det ikke lader til at stoppe, kan du kontakte lægen. Det er sjældent at der er noget alvorligt galt, men det kan være et symptom på en alvorlig sygdom.