Hold dit hjem fri for pollen Artikel

Er du pollenallergiker kan det derfor være en god idé, at sikre dit hjem bedst muligt, så du udsættes for mindst muligt pollen i sæsonen. En god løsning kan være at sætte pollennet for døre og vinduer, så pollen bliver holdt ude – også på varme dage.

Klimaforandringer, forurening og nye plantearter i Danmark gør livet svært for pollenallergikere. Siden 1977 er pollensæsonen blevet forlænget med tre uger og der er mere pollen i luften end tidligere. Er du pollenallergiker kan det derfor være en god ide, at sikre dit hjem bedst muligt, så du udsættes for mindst muligt pollen i sæsonen. En god løsning kan være at sætte pollennet for døre og vinduer. så pollen bliver holdt ude – selv på varme dage.

Fri for pollen med pollennet

Den enkleste måde at holde pollen ude af dit hjem i pollensæsonen, er at holde døre og vinduer lukkede. De fleste af os vil dog gerne have mulighed for at kunne lufte ud, og i sommerperioden er det svært at holde døre og vinduer lukkede.
En løsning kan være at sætte pollennet for f.eks. vinduerne i soveværelset og for havedøren. Pollennet er et specielt udviklet net, som er så fintmasket at de små pollen ikke kan trænge igennem. Nettet er dog så fint masket, at der også kommer mindre lys ind, men stadig masser af luft.

Læs også: Sådan kan du mindske din høfeber

Pollennet med dokumenteret effekt

Der findes flere typer af pollennet på markedet og det kan være en god ide at undersøge, hvor effektivt nettet er. Firmaet Mortallin producerer et pollennet, som giver en meget høj beskyttelse.
Resultatet af testen med Mortalins pollennet viste beskyttelse i forskellige grader, afhængig af de forskellige pollens gennemsnitlige diameter målt i μ (udtales my også kaldet microns):
  • Birkepollen (Betula), 19-22 my: 99,71 % beskyttelse
  • Græspollen (alle sorter poaceae), 20-40 my: 100 % beskyttelse
  • Bynkepollen (Ambrosia), 17-18 my: 90,9 % beskyttelse
  • Brændenælde-pollen (Urtica), 13-15 my: 93,1 % beskyttelse
Pollennettet er testet af Insitut for Dermatologie, Venerologie og Allergologie , Berlin

Pollensæsonen bliver længere og hårdere

Pollensæsonen i Danmark er blevet længere, Siden 1977 er den blevet 3 uger længere. Sæsonen strækker sig fra februar til september, men indenfor de sidste 10 år er en ny bynketype kommet til Danmark og den forlænger sæsonen helt ind i oktober.

På grund af klimaforandringer og CO2 forurening er der også kommet flere pollen i luften. I København i perioden 1977- 2000 er mængde af birkepollen i løbet af en pollensæson steget med 373 %, den årlige mængde ellepollen i samme periode er steget med 356 %, hassel er steget med 155 % og græs med 86 %.