Hos tandlægen: broer, tandudtrækninger og proteser Artikel

Ved et besøg hos tandlægen, kan man blive mødt med behandlingsmuligheder som at få lavet en bro, få trukket en tand ud eller få lavet en proteser. Læs om de forskellige behandlingmuligheder nedenfor

Ved et besøg hos tandlægen, kan man blive mødt med behandlingsmuligheder som at få lavet en bro, få trukket en tand ud eller få lavet en proteser. Læs om de forskellige behandlingmuligheder nedenfor

Broer

Mangler en eller flere tænder, så der opstår et mellemrum i tandrækken, kan man fylde det ud med en bro, hvis tænderne på begge sider er tilstrækkeligt raske. I den forreste del af munden kan en bro fremstilles i metalbaseret porcelæn, der giver et naturligt udseende uden at man kan se metallet. I kindtandsområdet plejer man dog at lave broer helt i guld. Kroner og broer kræver god mundhygiejne. Kariesangreb i tænderne og tandkødsbetændelse kan ødelægge støttetænderne, så man må tage broen ud.

TandudtrækningerDer findes mange forskellige årsager til, at man kan blive tvunget til at trække en blivende tand ud. Tanden kan være skadet af karies eller som følge af ydre vold mod tanden. Årsagen kan også være, at tandens fæste i kæben er gået tabt på grund af tandløsning. Det forekommer også, at man behandler sammenpressede tandstillinger ved at trække blivende tænder ud for at give plads i tandbuen.

Tandudtrækninger sker under lokalbedøvelse og er helt smertefrie. Man må i forbindelse med tandbehandling skelne mellem smerte og andre ubehagelige oplevelser, såsom vibrationer fra boret eller træthed i kæbemusklerne. Bedøvelsen holder i et par timer, og derefter kan der forekomme nogen smerte, der kan lindres ved, at man forholder sig i ro. Hvis det bløder, bør man lægge et sammenviklet gazebind over såret og bide sammen til blødningen er standset.

Proteser


Ved total tandløshed erstattes tænderne med en helprotese. Er der stadig enkelte tænder tilbage, kan de gøre nytte som støtte for en partiel protese. Helproteser laves af acryl. De hviler på de slimhindebelagte gummer, der dækker kæbeknoglen og i overmunden holdes protesen på plads af det undertryk, som dannes under protesen. Partialproteser holdes på plads dels af slimhinden, dels af de tilbageværende tænder. Protesen støttes desuden af bøjler omkring de øvrige tænder.

For at protesen kan tilpasses individuelt til patienterne, tager man aftryk af kæberne. Herefter laves der gipsmodeller af kæberne. Når man har fremstillet en basisplade til protesen, bestemmer man tændernes udseende og højde i munden. I dag er der muligheder for at få skruet kunstige rødder fast i kæben (implantater) på disse kan broer eller proteser forankres.