Hudpleje Artikel

Helt op mod 1/3 af alle danskere har ind imellem problemer med tør hud. Det er nødvendigt med hudpleje for at holde huden smidig og fugtig. Med alderen bliver huden ofte mere tør, men der er visse ting man kan gøre for at undgå tør hud.

Find hudplejeprodukter til din hudtype på Rothes.dk - Danmarks online apotek

Tør hud - Hvordan opstår det?

Helt op mod 1/3 af befolkningen oplever ind i mellem problemer med tør hud. Udtørringen opstår altså når hudbarrieren (det naturlige fedtstof i hudens hornlag) reduceres hvorved fordampningen øges. Det kan ske når huden hyppigt udsættes for f.eks. vand, sæbe, rengøringsmidler eller opløsningsmidler og andre kemikalier.

Nogle mennesker får tør hud, når blot de udsættes for tør luft, hvorfor mange har særlige problemer om vinteren, når luftfugtigheden er lav.

Tør hud med alderen

Det ser også ud til, at man kan være mere eller mindre genetisk disponeret for tør hud. Man har altså en større risiko for at få tør hud, hvis ens forældre lider af det. Generelt øges risikoen for tør hud, efterhånden som man bliver ældre. Det skyldes blandt andet, at ældre mennesker har en tyndere hud med nedsat elasticitet, vandindhold og fedtproduktion ( se Aldersforandringer i huden ). Desuden forringes hudens evne til at reparere en beskadiget barriere med alderen. Tør hud ses hyppigst på hænder, ben og hoved men kan i øvrigt forekomme overalt.

Tør hud kan blive til eksem

Tør hud er i sig selv irriterende, men hvis huden ofte er tør og ikke bliver smurt, kan det udvikle sig til en mere kronisk tilstand. Kronisk tør hud kan blive skællende og har lettere ved at sprække. Der kan komme kløe og rødmen af huden, som til sidst kan blive til rigtig eksem.
Når først eksemet er opstået, kan det være svært at komme af med. Det kan kræve lang tids behandling med hormonholdige cremer og regelmæssige aftaler hos en hudlæge (se i øvrigt Eksem ). Tør og beskadiget hud er desuden langt mere følsom overfor infektioner og eventuelle allergiske hudreaktioner har lettere ved at opstå i disse områder.

Hvordan undgår man tør hud?

Har du tendens til tør hud, er det vigtigt at du forebygger og behandler det med fugtighedscreme, dette gælder især for ældre mennesker. Desuden kan du undgå at udsætte huden for udtørrende faktorer:

  • Undgå overdreven brug af vand og sæbe, rengøringsmidler osv.

  • Undgå at arbejde for meget med opløsningsmidler og andre kemikalier.

  • Undgå hyppig brug af gummihandsker og stramtsiddende tøj.

  • Undgå daglig brug af produkter, der kan irritere huden - dvs. make-up, farvede og parfumerede cremer og lignende.

  • Undgå at udsætte huden for stærk sol for ofte og sørg for effektiv solbeskyttelse (se Solbeskyttelse ).

  • Undgå dehydrering (drik rigeligt med vand).

Hudpleje - hvorfor?

Huden udfylder en vigtig, beskyttende funktion for kroppen. Både mod mekaniske skader men også ved at holde bakterier og andre skadelige mikroorganismer og stoffer ude. Men huden holder også noget inde, nemlig væske. Mennesket består mest af vand og det er vigtigt at vi ikke mister for meget væske ved fordampning fra vores relativt store overflade.
Hudens yderste lag, epidermis (se Hudens opbygning ), er derfor næsten helt vandtæt. Tætheden skyldes, at de aktive celler inderst i epidermis producerer en blanding af fedtstoffer, som lægger sig imellem de yderliggende, forhornede celler og danner den såkaldte "hudbarriere" (se Hudens opbygning ). Hudpleje kan være nødvendig for at opretholde eller genskabe hudens smidighed og fugtighed. Hvis hudens barriereeffekt nedsættes, fordamper der for meget vand fra huden. Den kan blive tør, skællende og endog sprukken, hvilket kan medføre kløe, rødmen, eksem og nedsat beskyttelse mod infektioner og irritamenter i det pågældende område.

Brug creme

Enkelte cremer kan indeholde stoffer, der ligefrem gør tørheden værre (forringer hudbarrieren), men der findes også mange cremer med veldokumenteret effekt. Vælg en creme som er behagelig og effektiv og undgå unødvendige ingredienser som f.eks. duft- og farvestoffer - især hvis du lider af allergi eller generel sart hud.

Normal hud

Til daglig pleje af normal hud og forebyggelse af tør hud, kan man bruge en normal fugtighedslotion, som er en vandholdig opløsning med et relativt lavt indhold af fedtstoffer.

Let tør hud

Til behandling af let tør hud, bør man bruge en federe creme en eller flere gange om dagen.

Meget tør hud

Hvis du har meget tør hud eller eksem, kan det være nødvendigt at bruge en specialcreme, der f.eks. indeholder ekstra store mængder af hudens naturlige fedtstoffer, og som derfor lægger sig direkte som en forstærkning af hudbarrieren. Spørg eventuelt din læge. Er huden rød, tør og kløende kan det tyde på eksem. Her kan en læge ordinere en hormonholdig creme, der kan afhjælpe symptomerne, men en del af tørheden kan afhjælpes med en fed creme eller specialcreme (se i øvrigt Eksem).

Mere om hud: Fransk rosen (Pityriasis rosea)

Læs også: Vorter - Alt du skal vide.