Hvad hjælper mod rynker? Artikel

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen om at se frisk og ung ud hænger tit sammen med at fjerne de værste rynker og få elasticiteten tilbage i huden. Der findes et kæmpe udbud af rynkecremer og muligheder hos plastikkirurger og skønhedssaloner for at få rettet rynkerne ud eller bremse ældningsprocessen. Hvad virker og hvad virker ikke?

Ingen krav om dokumentation på cremer købt i håndkøb

Der findes ikke nogen krav om, at virksomheder skal kunne dokumentere, at deres hudplejeprodukter har en effekt , selvom de reklamerer med det i annoncer og på embalagen. Mange af de aktive stoffer, som kan have en effekt på huden, kan ikke fåes i håndkøb, men er receptpligtige cremer. De cremer man kan få i håndkøb, som indeholder effektive stoffer, vil have så lave doser, at cremerne skal bruges hver dag for at have en effekt.

Disse stoffer kan have effekt på rynker

Der findes ikke ansigtsløftninger på tube. Her nedenfor nævner vi nogle af de stoffer, som findes i håndkøbscremer og som kan have en let til moderat effekt, men husk der er ingen garanti.

Retinol – A-vitamin

Retinol er en form for A-vitamin, og er meget udbredt i hudcremer. A vitaminholdig creme udtynder det yderste hornlag af huden men stimulerer samtidigt nydannelsen af kollagen og genopbygger de elastiske fibre. Pigmenten i huden bliver også mere jævn – ligesom ved AHA Hvis du bruger cremer med A-vitaminsyrer eller A-vitamin ester, skal du være opmærksom på at huden bliver mere lysfølsom og du nemt kan blive skoldet.

Læs også: A-vitamin i hudplejeprodukter

Hydroxysyrer - AHA

Alpha hydroxysyrer, beta hydroxysyrer og poly hydroxysyrer er syntetiske udgaver af syrer afledt af sukker-holdige frugter. Disse syrer er exfolierende - stoffer, der fjerner det øverste lag af gamle, døde hud og stimulerer væksten af glatte, jævnt pigmenteret ny hud. Fordi hydroxysyrer øger din følsomhed over for solen, bør du altid bruge solcreme sammen med AHA produkter.

Læs også: AHA i hudplejeprodukter

Coenzym - Q10

Coenzym Q10 er et næringsstof, som hjælper med at regulere energiproduktion i cellerne. Nogle undersøgelser har vist reduktion i fine rynker omkring øjnene uden bivirkninger. Andre undersøgelser viser, at anvendelse før sol, beskytter mod solskader. Q10 er et antioxidant

Hyaluronsyre

I hudens bindevæv findes der betydelig mængder af hyaluronsyre. Hyaluronsyre binder væske og svulmer op til en gel. Hyaluronsyre har betydning for helingsprocessor og gendannelse af væv.

C-vitamin

C- vitamin stimulerer dannelsen af kollagene fibre i læderhuden og virker desuden anti-inflammatorisk. C- vitamin er også en kraftig antioxidant. Når vi her taler om C-vitaminprodukter, taler vi om ascorbylpalmitat, magnesium-ascorbylfosfat

Tal med din læge hvis du er ked af din hud

Hvis din hud ser rynket og gammel ud, og det er et problem for dig, bør du tale med en hudlæge. En hudlæge vil kunne rådgive dig om hudplejeprodukter, og diskuterebehandlingsmuligheder med dig.

Tænk på at din livsstil kan have stor indflydelse på om din hud ser ældre ud end den er. Hvis du ryger eller tager sol, har det en betydning i negativ retning for din huds udseende

Læs også: Hvorfor får jeg rynker?