Hver tredje psoriasispatient har psoriasisgigt Artikel

Psoriasispatienter skal ikke kun døje med tør hud, der klør, sprækker og drysser, nu viser en ny undersøgelse, at cirka hver tredje psoriasispatient også lider af psoriasisgigt, og at 41 procent af patienterne med psoriasisgigt ikke har fået stillet diagnosen. Undersøgelsen opfordrer patienter og hudlæger til at være mere opmærksomme på ledproblemer, da psoriasisgigt gør uoprettelig skade på leddene.

Psoriasispatienter skal tænke på sine led

En ny undersøgelse, som netop er offentliggjort i JAAD (Journal of the American Academy of Dermatology), viser, at ca 30 procent af alle psoriasispatienter også har psoriasisgigt. Undersøgelsen peger på, at psoriasispatienter med ledproblemer er underdiagnosticerede, og at de hudlæger, som behandler psoriasispatienter, skal være meget mere opmærksomme på psoriasisgigt.

I undersøgelsen deltog 1.000 patienter fra Europa og Nord Amerika med diagnosen pletpsoriasis (plaque psoriasis). Patienterne blev behandlet for deres sygdom af hudspecialister. I forsøget blev alle patienter undersøgt af reumatologer ( gigtlæger), som diagnosticerede 30 procent af patienterne med psoriasisgigt. Af de 30 procent havde 41 procent aldrig fået stillet diagnosen psoriasisgigt før og var derfor heller ikke i behandling for sygdommen.

Læs også:
Psoriasisgigt – Kender du symptomerne

Psoriasislæge ikke overrasket over resultatet

Bo Bang overlæge på dermatologisk afdeling på Bispebjerg hospital og leder af hudafdelingens psoriasisklinik er ikke overasket over resultatet af undersøgelsen.

- Jeg er ikke overrasket over, at 30 procent af de undersøgte patienter blev diagnosticeret med psoriasisgigt. De undersøgte patienter stammer alle fra klinikker og hospitalsafdelinger, hvor man behandler psoriasispatienter, som er hårdere ramt end gennemsnittet, og på den måde stemmer tallene overens med lignende undersøgelser.

Bo Bang peger på, at psoriasisgigt kan være svær at diagnosticere, men at alle patienter, som kommer i behandling, bliver spurgt ind til, om de har smerter, stivhed eller problemer med led.

- Vi kan alle blive bedre til at stille diagnosen psoriasisgigt, men vi er meget opmærksomme på, om vores patienter har tegn som ledsmerter og hævede led. Ofte vil vi give en behandling til vores patienter, som også hjælper på psoriasisgigt.

Psoriasisgigt nedbryder led

Psoriasisgigt er en form for betændelsesgigt, som påvirker led og sener. Psoriasisgigt kan være smertefuld, og betændelsestilstanden nedbryder langsomt led og brusk. Sygdommen kan godt forveksles med leddegigt. Det er vigtigt, at sygdommen bliver opdaget så hurtig som muligt, så man kan komme i behandling, før der er sket uoprettelig skade på de ramte led i form af led-destruktion.
Læs abstrakt af undersøglesen: Prevalence of rheumatologist-diagnosed psoriatic arthritis in patients with psoriasis in European/North American dermatology clinic på JAAD her