Hvordan kommer jeg i gang med rygestop? Artikel

Hvis du ønsker at stoppe med at ryge, er det vigtigt at din beslutning er velovervejet, og at du både er forberedt på, at det kan blive svært og at du kommer til at lægge en række vaner om. Her kommer 5 gode råd, der kan gøre det lettere for dig at kvitte smøgerne:


1) Fastsæt en stopdag

Når du er helt sikker på, at du vil stoppe, er det en god idé at fastsætte en stopdag - det giver dig noget konkret at holde dig til, og du kan nå at fortælle familie og venner om dit planlagte rygestop, så de både kan holde dig fast i din beslutning om tobaksafvænning og støtte dig, når trangen til en cigaret melder sig.

Læs også:
Gevinster ved rygestop

2) Lav om på dine vaner og rutiner

Rygning er for mange forbundet med bestemte situationer - morgen-smøgen, en cigaret efter maden, en cigaret sammen med alkohol og til festlige sammenkomster, en cigaret til at stresse af på etc. Derfor er det en god idé at lave om på disse situationer, fx at du rejser dig straks efter maden og rydder af bordet, vasker op eller går en tur i stedet for at tænde en cigaret, eller at du spiser et stykke frugt eller et glas vand, når du er stresset og får lyst til at ryge. Eller ring til en god ven, hvis du er lige ved at falde i og fortæl vedkommende, hvor svært det er lige nu.

3) Forbered dig på, at du vil få abstinenser

Rygning gør dig afhængig af nikotin, eller - sagt på en anden måde - din hjerne vænner sig til, at nikotinen påvirker overførslen af impulser mellem nervecellerne. Når du ikke længere ryger og dermed heller ikke sender nikotin ind til hjernens nerveceller, vil det udløse abstinenssymptomer. Ubehag, influenzalignende symptomer, rastløshed, hukommelses-problemer, uro i kroppen og lettere angstsymptomer er nogle af de abstinenser, som du kan komme til at opleve i forbindelse med tobaksafvænning. Men det går heldigvis over efter en kortere periode.

4) Benyt dig af hjælpemidler

Nogle mennesker formår at stoppe med at ryge helt uden hjælpemidler, mens andre finder en god støtte i fx et rygestopkursus, lægemidler med nikotin eller hypnose. Undersøgelser viser, at risikoen for tilbagefald er betydeligt mindre hos personer, der har benyttet sig af hjælpemidler til deres rygeafvænning. Sørg din læge eller på apoteket, hvis du ønsker hjælp til at komme i gang med et rygestop. Du kan også bestille Sundhedsstyrelsens rygestopguide på telefon 80313131 eller tilmelde dig et rygestop-forløb på www.stoplinien.dk . Til unge findes siden www.xhale.dk.

5) Undgå at tage på efter dit rygestop

Rygning er med til at sætte din forbrænding i vejret, fordi nikotinen får hjertet til at pumpe hurtigere, pulsen til at stige og blodkarrene til at trække sig sammen. Selv mavens lukkemuskler bliver påvirket af nikotinen - de trækker sig sammen og giver dig en falsk mæthedsfølelse. Alt dette ophører, når du ikke længere ryger og derfor vil du både opleve, at du hurtigere tager på, fordi din forbrænding falder, og den falske mæthedsfølelse ophører. Desuden er det nemt at komme til at spise slik og mere mad som kompensation for cigaretterne. Hvis du har gjort dig tanker om dette, inden du stopper med at ryge, og er opmærksom på at holde igen med de søde sager og eventuelt har forberedt dig selv på at få mere motion - blot ½ time ekstra om dagen er nok - burde du nemt kunne holde vægten samtidig med at du kvitter smøgerne.