Hvorfor får jeg rynker? Artikel

Efterhånden som huden bliver ældre, mister den sin fylde og spændstighed. Både overhuden og især den underliggende læderhud bliver tyndere. Det skyldes bl.a. at de reparationsmekanismer, som normalt hele tiden udskifter skadet væv, ikke længere fungerer optimalt.

Huden ældes fra 25 års alderen

Når vi er omkring 25 år gamle begynder vores hud langsomt at ældes. Det vil i de tidligste år ikke være til at se, men huden vil blive dårligere til at binde væske og producere de nødvendige stoffer i bindevævet som kollagen og elastiske fibre. kollagen giver fylde. De elastiske fibre giver elasticitet. Derudover er der grundsubstansen, der indeholder forskellige molekyler (mucopolysakkarider, glukosaminoglykaner (fx hyaluronsyre), proteoglykaner) som er i stand til at binde meget vand. Antallet af disse molekyler mindskes med alderen og dermed hudens vandbindende kapacitet. Derfor bliver huden mere slap og tør at se på.

Dette giver flere rynker end nødvendigt

Rynker er en naturlig del af at blive ældre og til en vis grad arveligt. Rynker er med til at give et ansigt karakter og vise livserfaring. Der er dog nogle rynker, som opstår pga. en livsstil som fremmer ældningsprocessen:

Solbadning og brug af solarium

Når huden udsættes for ultraviolet stråling fremskynder det den naturlige ældningsproces. Solens stråler er den primære årsag til, at man tidligt får rynker. UV-lys nedbryder hudens bindevæv - kollagen og elastin fibre, som ligger i de dybere lag af huden (dermis). Uden støttende bindevæv, mister huden sin styrke og fleksibilitet og så begynder huden at synke og rynke tidligt.

Rygning

Rygning kan også fremskynde ældningsprocessen. Rygning nedbryder hudens bindevæv.Man mener at det bl.a. skyldes dannelsen af frie radikaler i huden forårsaget af nikotinen og andre skadelige stoffer i cigaretterne. Allerede efter få års rygning vil huden få et ældre udseende. Rynkerne kommer jo mere man ryger og jo flere år man gør det.

Mimik med ansiget

Når vi griner, smiler, græder eller bare taler laver vi ansigtsgrimasser. Når huden ældes vil den have sværere ved at rette sig ud efter at man har lavet en ansigtsbevægelse. Med alderen vil ansigtet få rynker de steder hvor vi oftest laver ansigtsbevægelser, f.eks smilerynker ved øjnene og bekymringsrynker i panden.

At være kvinde

Kvinder har en tendens til at få flere rynker rundt om munden end mænd. Man mener det kan skyldes, at kvinder har færre svedkirtler og talgkirtler end mænd. Sved og talg (sebum) er med til at holde huden smidig og her har kvinderne mindre at gøre godt med end mænd. Kvinder har desuden færre blodkar i området omkring munden. Østrogen er vigtig for huden. Efter menopausen falder mængden af østrogen i kroppen. Det betyder at huden indhold af kollagen falder og huden bliver mindre elastisk. Evnen til at binde væske falder. Mængden af talg mindskes også, så huden bliver mere tør på overfladen.

Kost

En meget ensidig og usund kost kan muligvis også gøre at huden ældes hurtige, og at man får flere rynker.