Hypofyseinsufficiens (Utilstrækkelig hypofysefunktion) Artikel

Hypofyseinsufficiens er en tilstand i kroppen, som opstår når hypofysen ikke producerer tilstrækkeligt med hormoner. Tilstanden opstår oftest pga. en godartet svulst i hypofysen.

Definition og årsager


Hypofysen er en lille kirtel på størrelse med en ært, der er ophængt til undersiden af hjernen i hypofysestilken. Den varetager igennem udskillelse af forskellige hormoner mange af kroppens vigtige funktioner som vækst, udvikling og reproduktion (se hypofysen ). Hypofyseinsufficiens er en sjælden tilstand, hvor udskillelsen af et eller flere af disse hormoner er nedsat.

Årsagen til hypofyseinsufficiens er oftest en hypofysetumor , der kan vokse sig stor og trykke på de hormonproducerende celler, hvilket medfører gradvist nedsættelse af produktionen af et eller flere hormoner. Tilstanden kan også opstå efter kirurgisk fjernelse af en hypofysetumor, hvor det i visse tilfælde kan være svært at bevare en fuldstændig funktionel hypofyse. Årsagen kan også være strålebehandling mod hoved og hals eller slag mod hovedet.

Tilstanden kan desuden optræde i en mere akut form, som resultat af en hjerneblødning i hypofyseområdet.

Symptomer på hypofyseinsufficiens


Den akutte form kan debutere med pludselig hovedpine, synsforstyrrelser og nedsat øjenbevægelighed.

Symptomerne på en langsomt voksende hypofysetumor er typisk mere gradvist indsættende og er ofte relateret til hypofysetumorens tryk på synsnerven, hvilket kan give synsforstyrrelser, især i form af tunnelsyn (som at kigge gennem røret fra en køkkenrulle).

Symptomer på hormoninsufficiens kan forblive skjult i måneder eller år, før de bemærkes, og bliver ofte mistolket som værende begyndende psykisk sygdom eller kronisk træthedssyndrom . Symptomerne kan fremkomme som resultat af mangel på et eller flere hormoner:

  • Væksthormon. Mangel på væksthormon er det hyppigst forekommende. Symptomerne er træthed, fedme omkring maven, samt nedsat muskelkraft, knoglestyrke og fysisk kondition.

  • Kønshormon. Nedsat seksuallyst, tab af kønsbehåring samt hår under armene. Hos mænd ses desuden formindskelse af testikler samt tab af skægvækst. Hos kvinder i den fertile alder ses udfald af menstruation samt formindskelse af brystvævet.

  • Skjoldbruskkirtelhormon. Se symptomer på hypothyroidisme .

  • Binyrebarkhormon (udskillelse af dette hormon styres fra hypofysen). Træthed, appetitløshed og vægttab. Der ses lavt blodtryk, svimmelhed, kvalme og opkastninger.

Der kan desuden ved mangel på hypofysehormoner ses tynd, gulligbleg eller porcelænshvid hud, der er kølig og fint rynket i ansigtet.

Forholdsregler og diagnose


Hvis man har ovennævnte symptomer, er det vigtigt at henvende sig til lægen, der kan lave yderligere undersøgelser for at stille diagnosen. Disse inkluderer blodprøver, der måler de forskellige hormoners niveau i blodet og tests, hvor man stimulerer hormonproduktionen og derved måler kroppens evne til at udskille de aktuelle hormoner. Desuden foretages en MR-scanning af kraniet for at identificere en evt. hypofysetumor samt en øjenundersøgelse for at afgøre, om der er påvirkning af synsnerven.

Behandling af hypofyseinsufficiens


Behandlingen består i erstatning af de hormoner, som kroppen mangler. Hormonerne, der fremstilles syntetisk, gives enten i pilleform eller som indsprøjtninger. Hormonbehandlingen kræver konstante finjusteringer, da kroppens behov øges væsentligt i fysiske stresssituationer, som f.eks. ved infektion eller tilskadekomst.

Forløb og komplikationer


Tilstrækkelig behandling betyder, at man kan leve en næsten normal tilværelse. Man skal bære et kort på sig, der oplyser om sygdommen og dens behandling i tilfælde af alvorlige komplikationer, som f.eks. lavt blodsukker eller addison-krise .

På trods af effektiv behandling er der dog en øget risiko for død pga. hjertekarsygdomme og hjerneblødning.