Iktyose (Ichtyosis/Fiskeskælshud) Artikel

Iktyose er også kendt som fiskeskælshud, og er en relativt sjælden sygdom. Der findes mange undergrupper af sygdommen, hvor mange er arvelige. Sygdommen kendetegnes ved, at huden er tør med grå-brune skæl, en tilstand som kulde kan forværre.

Definition og årsager til fiskeskælshud ( iktyose)

Iktyose (fiskeskælshud) er en relativt sjælden sygdom. Den skyldes en fejl i modningen af hudens yderste lag. Dette betyder, at huden bliver meget tør og skællende.

Der findes mange undergrupper af sygdommen, hvoraf langt de fleste er arvelige. De alvorligste former er medfødte, mens andre først viser sig i løbet af barndommen. Sygdommen ses ofte i forbindelse med børneeksem (atopisk dermatit) .

Læs også: Børneeksem - symptomer og behandling

Symptomer på iktyose

Huden bliver tør over hele kroppen. Der dannes samtidig tørre, grå-brune skæl, deraf navnet fiskeskælshud. Hvis sygdommen optræder samtidig med børneeksem, er skællene som regel kun til stede på bryst, ryg, mave og på forsiden af benene og bagsiden af armene.

Der er som regel bedring om sommeren, og sygdommen bedres betydeligt med alderen. Kun ganske få voksne har større ubehag af sygdommen.

Forholdsregler

Hvis man mistænker, at ens barn kan have iktyose, bør en læge undersøge barnet. Sygdommen er ufarlig men kan være til stor praktisk og kosmetisk gene.

Behandling af iktyose

Behandlingen er langvarig og består i indsmøring med en særlig fugtighedscreme og badeolie. I udtalte tilfælde kan man bruge et A-vitamin produkt. Man bør desuden beskytte barnet mod kulde, da dette forværrer tilstanden.