Kan dit hår fortælle hvordan du har det? Artikel

Sygdom, medicin og ernæring kan ofte ses i vores hår. Enten i selve hårstrået, som sladrer om vores liv eller ved at håret falder af eller vokser for meget. En håranalyse kan afsløre om du er blevet forgiftet eller om hvordan niveauet af mineraler og sporstoffer er i din krop.

Hvorfor bruge håret til analyse

Alt hvad vi spiser, drikker eller på anden måde får ind i kroppen, går i vores blod, og bliver optaget i kroppens celler. Vores hårstrå bliver dannet i hårsækken og hårsækken skaffer næring fra blodet og dermed bliver f.eks giftstoffer inkorporeret i hårstrået og man kan finde dem i en håranalyse, når håret vokser ud, også selvom giftstoffet har forladt kroppen og man ikke længere kan spore det i en blodprøve.
De stoffer som bliver optaget i håret forsvinder ikke og forbliver intakte uanset om håret bliver udsat for fugt eller lys.

Hvad kan håret afsløre

Giftstoffer

Visse giftstoffer er enkle at spore i håret f.eks kviksølv, og narkotiske stoffer som amfetamin eller morfin. Man kan altså bruge hårstrå til at se, om en person er blevet forgiftet eller har taget stoffer, også selvom det er langt tid siden, at personen har taget stofferne. Det kræver dog som oftest, at man ved, præcist hvilket stof man kigger efter. Retsmedicinere bruger hårstrå, når de skal finde bevis for, at en person er blevet forgiftet eller forgivet og der er gået så langt tid, at man ikke kan bruge blod- eller urinprøver.
Så sent som i november 2012 blev Tycho Braches hår undersøgt for kviksølv, for at se, om han var død af en kviksølvforgiftning.

Mineraler og sporstoffer

Man kan også måle niveauet af mineraler og sporstoffer i hårstrået. Det bruger specielt alternative behandlere til at undersøge, om deres patient er i underskud af disse vigtige stoffer.
Videnskabelige undersøgelser peger på, at det kan give mening at teste store grupper af mennesker via hårnalyse, for at afgøre, om der f.eks blandt en bestemt befolkningsgruppe er underskud af visse mineraler eller lign.. Men undersøgelserne peger også på, at der er store udsving i testresultaterne fra en håranalyse, når man sender hår fra samme person ind til flere laboratorier. Så de anbefaler ikke, at man bruger håranalyse til at diagnostisere på.
Samtidig kan hårstrå let blive påvirket udefra af f.eks hårpodukter og hårfarve.

Er man syg når håret falder af?

Der kan være mange årsager til at håret falder af. Mange kvinder oplever at de taber håret efter en graviditet, det er helt normalt. Man kan også tabe håret, hvis man er i medisinsk behandling. Men hårtab kan også skyldes sygdom som f.eks stress eller sygdomme i skjoldbruskkirtlen, så hvis du oplever et kraftigt, pludseligt hårtab, uden grund, så bør du søge læge.

Læs også:
Hårtab – hvilke sygdomme og situationer

Hvad viser for meget hår?

Kvinder, som oplever at de har uønsket og kraftig hårvækst, kan lide af PCOS -Polycystisk Ovariesyndrom. Det kraftige hårvækst skyldes at kvinder med PCOS har et forhøjet antal mandlige kønshormoner. Hvis du har mistanke om, at du lider af PCOS, bør du søge læge

Læs også:
Polycystisk Ovariesyndrom - årsag, symptomer og behandling


Kilde:
JAMA: Assessment of Commercial Laboratories Performing Hair Mineral Analysis

JAMA Commercial Hair Analysis Science or Scam
Ugeskriftet: Københavns Universitet, Retsmedicinsk Institut, Retskemisk Afdeling