Karpaltunnelsyndrom - Nerve i klemme i håndleddet Artikel

Karpaltunnelsyndrom er en almindelig tilstand, hvor der opstår smerte og nedsat følesans i huden på visse fingre, i håndfladen og på håndledet på grund af tryk på en nerve.

Definition og årsager til karpaltunnelsyndrom

Årsagen til karpaltunnelsyndrom er oftest ukendt, men symptomerne kan til tider opstå efter uvant arbejde så som malerarbejde, havearbejde og lignende.

Ofte kan syndromet opstå efter uvant arbejde, så som malerarbejde, havearbejde og lignende.

Syndromet kan også ses under:

  • Graviditet
  • Efter flere års udsættelse for vibrationer
  • Ved hånd og håndledsbrud
  • Ved leddegigt og andre sygdomme.Tværsnit af hånden

Nerve i klemme i karpaltunnelen

Tværsnit gennem håndleddet. Når vævet i karpaltunnelen hæver, bliver medianusnerven klemt mellem det stramme ledbånd og håndrodsknoglerne. Dette giver en prikkenden fornemmelse og følelsesløshed.

Medianusnerven - som er den nerve, der kommer i klemme - passerer sammen med bøjesenerne håndleddet i en trang passage, som kaldes karpaltunnelen. ”Gulvet” i tunnelen består af håndrodsknoglerne, og ”loftet” består af et kraftigt ledbånd. Slimhinden omkring senerne kan af forskellige årsager hæve op og dermed trykke på nerven, som er den mest sårbare struktur.

Symptomer på karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom viser sig ved tryk og ubehag, evt. smerter ved håndleddet, samt føleforstyrrelser ud i én eller flere fingre. Medianusnerven går ud til tommelfinger, pegefinger, langefinger og en del af ringefingeren. Her vil man opleve symptomerne.

medianusnerven når flere fingre

De mest almindelige symptomer er:

  • Prikken og stikken i fingrene
  • "Sovende fingre"
  • Føleforstyrrelser ud i én eller flere af fingrene, dog sjældent i lillefingeren
  • Tryk og ubehag ved håndleddet
  • Smerter i fingrene og ved håndleddet samt evt. op i armen

Symptomerne kan vise sig enkeltvis eller i kombination i én eller begge hænder. Generne er som regel værst om natten. Efter længere tid kan de natlige symptomer aftage, og en vedvarende følelsesløshed i fingrene om dagen dominere. Til tider kan der opstå kraftesløshed i tommelfingeren.

Læs også: Behandling af karpaltunnelsyndrom

Forholdsregler og diagnose ved karpaltunnelsyndrom

Hvis symptomerne er opstået i forbindelse med belastning, kan man i første omgang forsøge med aflastning. En håndledsskinne kan lindre de natlige gener. I de tilfælde, hvor operation ikke er muligt eller ønsket, kan blokade med binyrebarkhormon afhjælpe symptomerne. I mange tilfælde er den bedste løsning dog en operation.

Diagnosen stilles ved en undersøgelse af hånden i kombination med den typiske sygehistorie. I tvivlstilfælde kan det blive aktuelt med en nerveledningsundersøgelse.