Overdreven vækst af arvæv (Keloid) Artikel

Overdreven vækst af arvæv, eller keloid, opstår når et ellers normalt ar begynder at vokse hurtigt og ukontrolleret efter få uger. Keloid er en tilstand der kan gå i sig selv igen, men som ellers er svær at behandle.

Definition og symptomer på keloid

Keloid betyder overdreven vækst af arvævet i et hudområde, der har været udsat for beskadigelse. Dette kan være efter et sår, en operation eller en forbrænding.

Når arvævet efter en sådan beskadigelse vokser så meget, at det buler op over den normale hud og breder sig ud over grænserne for, hvor skaden var, taler man om keloid.

I starten kan arret se normalt ud, men vil så begynde at vokse efter nogle uger.

Keloid ses oftere hos mørke end lyse befolkningsgrupper, og det opstår desuden oftest på bryst eller skuldre. Selvom keloid vokser hurtigt og tilsyneladende ukontrolleret, er tilstanden godartet og har intet med f.eks. kræft at gøre.

Behandling af Keloid

Keloid kan forsvinde af sig selv. Hvis ikke, kan det dog være vanskeligt at behandle. Man vil oftest forsøge med indsprøjtning af steroid i selve arvævet. Man kan også forsøge at fryse det væk.

En sidste mulighed er at fjerne det ved en lille operation og eventuelt kombinere med røntgenstråler. Her er der dog en vis risiko for, at det efterfølgende ar danner nyt og mere keloid. Tilbagefald ses forholdsvis hyppigt.