Kend dig selv hvis du skal have succes med rygestop Artikel

Hvorfor er der nogen, der bare kan tage en hurtig beslutning om at holde op med at ryge, gøre det og så være røgfrie resten af livet, mens andre skal kæmpe sig igennem det ene fejlslagne rygestop efter det andet? Det handler om at kende forskel på psykisk og fysisk afhængighed af cigaretterne og forberede sig grundigt.

Sundhedsguiden har spurgt direktør for Rygestopkonsulenterne, Maj Britt Bjerre Koch, hvad der er de vigtigste ingredienser, når man skal have succes med rygestoppet.

-Det man som udgangspunkt skal holde sig for øje er, at rygestop er en rigtig stor og vigtig beslutning i ens liv. Man skal derfor forberede sig grundigt og forholde sig professionelt til det. Det kræver planlægning, siger Maj Britt Bjerre Koch, som også er forfatter til bogen ’Rygestop for livet’.

Læs også: Kom i gang med rygestop

Hvilken slags ryger er du?

Afhængighed af nikotinen i cigaretterne kan både være fysisk og psykisk. Hvis man skal have en cigaret, som det første om morgenen, ryger mange cigaretter om dagen, eller ligefrem står op om natten for at ryge, er man i alle tilfælde fysisk afhængig. Det bliver anslået af ca. 80 % af alle rygere primært er fysisk afhængig.
Hvis du derimod kun ryger, når der er noget, der er svært, eller du er sammen med andre, der ryger, tyder det på, at du mest er psykisk afhængig.

-Mange tror fejlagtigt, at det er antallet af cigaretter, man ryger dagligt, som afgør, hvor afhængig man er. Men selvom man kun ryger fem cigaretter om dagen, kan man være ligeså afhængig, som dem der ryger meget mere, siger Maj Britt Bjerre Koch

Hun anbefaler, at man deltager i et rygestopkursus, hvor man både kan få målt kulilten i lungerne og lagt en plan for nikotinerstatning.

Rygestop - hold nikotintrangen i skak

Hvis du primært er fysisk afhængig af cigaretterne, anbefaler Maj Britt Bjerre Koch at bruge nikotinprodukter i de første tre måneder efter rygestop. Det optimerer chancerne for at holde rygestoppet, men det er vigtigt at dosere rigtigt.

-Hvis man falder i kort tid efter rygestoppet er det oftest fordi, at man ikke har brugt nikotinprodukterne ordentligt, at man simpelthen har underdoseret, siger Maj Britt Bjerre Koch, som anbefaler, at man bruger produkterne i tre måneder efter et rygestop.

-Nikotinplastre er meget effektive, fordi de giver en stabil nikotintilførelse, og så kan man supplere med tyggegummi, siger hun og tilføjer, at dem som kan tåle det, også kan have glæde receptpligtigt rygestopmedicin, som blokerer nikotinreceptorerne. Det er den praktiserende læge, som udskriver den slags medicin.

Bryd vanerne for at blive røgfri

Når man har besluttet sig for at holde op med at ryge, kan det være en god idé at ændre sine vaner i en periode. For eksempel skal man lade være at sætte sig i den stol, man normalt sad i, når man røg eller beslutte sig for at male hele huset, så der sker noget andet, og man får lidt adspredelse.
Det kan være meget svært at holde rygestoppet og dem, som har forsøgt mange gange uden succes kommer nemt til at føle sig som en fiasko, når de hører om andre, der ’bare lige’ vågnede en morgen og holdt op med at ryge.

- Det sker sjældent og mest, hvis det handler om at rygeren har fået et alvorlig helbredsforskrækkelse. Mange får aldrig den pludselige og naturlige trang til at holde op med ryge. Istedet skal man fokusere på succeserne, når man kæmper sig igennem et rygestop – hver eneste dag man og røgfri – og så skal man have tænkt over en plan for, hvad man skal gøre i de situationer, hvor det er virkelig svært ikke at tænde en cigaret, siger Maj Britt Bjerre Koch.

Læs også: Gevinster ved rygestop
ANNONCE: Læs om rygeafvænning på Nicotinell's hjemmeside