Klamydia Artikel

Klamydia er en meget udbredt kønssygdom. Unge mennesker med skiftende partnere smittes let med klamydia. Kondom kan forebygge smitte med klamydia. Ubehandlet klamydia kan føre til barnløshed.

Årsag

Klamydia er betegnelsen for "seksuelt overført infektion med bakterien Chlamydia trachomatis". Denne bakterie kan desuden give øjenbetændelse hos nyfødte børn af mødre med klamydia. Der findes andre Chlamydiabakterier, som fortrinsvis giver forskellige former for lungebetændelse (Chlamydia pneumoniae og Chlamydia psittaci).

Forekomst

Klamydia forekommer overalt på jordkloden.

Smitteveje

Sygdommen overføres via ubeskyttet seksuelt samvær.

Symptomer

Det antages, at sygdommen i mindst halvdelen af tilfældene er helt uden symptomer. Hvis der er symptomer, drejer det sig typisk om udflåd fra urinrøret og sviende smerter ved vandladningen. Hos kvinder kan der desuden være udflåd fra skeden, hvis der er infektion i livmoderhalsen. I nogle tilfælde opleves der også pletblødninger eller kontaktblødninger. I komplicerede tilfælde kan der hos kvinder opstå betændelse i æggelederne (underlivsbetændelse), mens der hos mænd kan udvikles betændelse i bitestiklerne.
En ubehandlet underlivsbetændelse kan føre til aflukning af æggelederne og derfor til ufrivillig barnløshed. Efter analt samleje kan der opstå infektion i endetarmen med smerter og udflåd.
Øjenbetændelse viser sig ved lysskyhed og pus i øjnene.

Diagnose

Der tages sekret fra urinrøret og livmoderhalsen med en vatpind, hvilket ikke er så smertefuldt som myterne gør det til. Disse podninger sendes til et laboratorium til analyse. Man kan også påvise klamydia ved en urinprøve. Prøven tages hjemme med morgenurin og efterfølgende afleveres til lægen, som sender den til undersøgelse på mikrobiologisk laboratorium. Nogle dage senere kan man ringe og få svar. Hvis lægen ikke kender metoden med urinprøven, kan man gøre opmærksom på dette.

Behandling

I langt de fleste tilfælde kan der behandles med en enkelt dosis af et særligt antibiotikum (azithromycin). I andre og særlige tilfælde, f.eks. hos gravide eller ved underlivs- eller øjenbetændelse, må der anvendes længere behandlingsvarighed eller andre antibiotika, (tetracyclin).

Vaccination

Der er endnu ikke udviklet en vaccine mod klamydia.

Anden forebyggelse

Klamydia forebygges ved at undgå ubeskyttet sex. Anvendelse af kondom giver god beskyttelse.

Hyppighed

I Danmark påvises ca. 25.000 tilfælde årligt, hvilket udgør ca. 8% af de ca. 300.000 personer, der årligt undersøges. Det antages, at det reelle antal er mindst dobbelt så højt, fordi sygdommen som nævnt ofte er uden symptomer og derfor ikke afstedkommer henvendelse til læge.