Kost, alkohol og rygning under graviditeten Artikel

Da en stor del af den føde, som den gravide kvinde indtager, anvendes til barnets vækst, er det vigtigt, at hun får den rigtige kost. Det er vigtigt, for at det voksende foster får de mineraler, proteiner og energi, der sikrer gode vækstbetingelser, samt at kvindens krop tilføres tilsvarende energi og mineraler, så hun har de bedste betingelser for at kunne levere næringen til barnet.


Gravide skal passe godt på sig
selv, så passer de godt på det
ufødte barnDa en stor del af den føde, som den gravide kvinde indtager, anvendes til barnets vækst, er det vigtigt, at hun får den rigtige kost. Det er vigtigt, for at det voksende foster får de mineraler, proteiner og energi, der sikrer gode vækstbetingelser, samt at kvindens krop tilføres tilsvarende energi og mineraler, så hun har de bedste betingelser for at kunne levere næringen til barnet.

Husk Folsyre i starten af graviditeten

Folsyre er et B-vitamin. Folsyre spiller en vigtig rolle, når dit barn udvikler sit centralnervesystem. Hvis anlægget til centralnervesystemet (neuralrøret) ikke lukker sig, fører det til en medfødt misdannelse. Det kan fx være rygmarvsbrok, der kan give alvorlige handicaps, eller manglende udvikling af hjernen.
Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du tager 400 mikrogram (µg) folsyre hver dag fra du tænker på at blive gravid og 12 uger ind i graviditeten. Så dit barn kan vokse sig sundt og velskabt.

De vigtigste mineraler er kalk (calcium), jern og zink

Calcium

findes specielt i mælkeprodukter, og hvis man indtager rigeligt med mælkeprodukter, er tilskud ikke nødvendigt. Man skal dog ikke lade hele sit calciumindtag hvile på fede mælkeprodukter (fløde og ost), da stort indtag af fedt kan føre til overvægt. Alternativt kan man supplere med tilskud, som bl.a. fås som brusetabletter.

Jern

er med til at opbygge de iltbærende molekyler i blodets røde blodlegemer og forhindre blodmangel under graviditeten. Jern findes specielt i kødprodukter, og herunder især i indvolde (lever anbefales dog ikke, pga. dets høje indhold af vitamin A, der kan være skadeligt for fosteret, specielt i de tidlige stadier). Det anbefales at anvende jerntilskud i form af tabletter i sidste del af graviditeten. Når man indtager jerntabletter er der dog risiko for afføringsproblemer, enten i form af diarre eller forstoppelse. Desuden bliver afføringen i reglen mørkere og kan blive sort.

zink

Kan du også finde i Fuldkorn, bælgfrugter, ærter og nødder samt magert kød og æg

Mht. kosten generelt er det vigtigste at spise varieret, og undgå for meget fedt.

Alkoholindtag

frarådes, da det kan føre til for tidlig fødsel, væksthæmning og misdannelser (børn af kvinder med stort alkoholforbrug er mindre end andre børn). I de sværeste tifælde kan det føre til føtalt alkoholsyndrom, der indebære vækstretardering, neurologiske og psykiske skader samt ansigtforandringer.

Rygning

er ligeledes skadeligt, specielt i forbindelse med samtidigt alkoholindtag. Tobak giver øget risiko for abort , for tidlig fødsel og for lav fødselsvægt . Dertil kommer øget risiko for moderen i form af øget risiko for svangerskabsforgiftning.

Stofmisbrug

er selvsagt også skadeligt for fosteret, dels fordi det har fysisk skadelige virkninger på fosteret, men også fordi, børn af forældre med massivt stofmisbrug i reglen får en dårligere opvækst end børn af ikke-stofmisbrugere. Til tider kan kvinden tilrådes provokeret abort .

Specielt under en graviditet er det vigtigt, at kvinden konsulterer sin læge, hvis hun anvender medicin, og hvis hun opstarter noget nyt. Dette gælder også håndkøbsmedicin.