Kostens virkning på psoriasis Artikel

Der er ingen videnskabelige beviser for, at kosten påvirker psoriasis. Men nogle undersøgelser har vist, at det for nogle psoriasispatienter har en positiv effekt, hvis de skærer ned på animalske fedtstoffer og spiser mere frugt og grønt, samt fed fisk som f.eks. makrel og laks.

Der er ingen videnskabelige beviser for, at kosten påvirker psoriasis. Men nogle undersøgelser har vist, at det for nogle psoriasispatienter har en positiv effekt, hvis de skærer ned på brugen af animalske fedtstoffer og samtidig spiser mere frugt og grønt, samt fed fisk som f. eks makrel, laks og sild.

Flerumættede fedtsyrer både godt og skidt

Det er de flerumættede fedtsyrer, der kan påvirke psoriasis i forskellige retninger. De flerumættede fedtsyrer kan opdeles i omega-6 fedtsyrer, som findes i mælk kød og ost og i omega-3 fedtsyre, som findes i fisk.

Fedtsyrerne er væsentlige byggesten i opbygningen af celler og dannelsen af signalstoffer. Signalstofferne aktiveres, når immunforsvaret slår alarm f.eks. ved at slå revner i huden.

Omega-6 skidt for psoriasis

Når signalstofferne er dannet ud fra omega-6 fedtsyrer, har de en tendens til at blive overaktive, hvilket kan have en uheldig virkning på psoriasis

Omega-3 godt for psoriasis

Dette er ikke tilfældet ved omega-3 fedtsyrer. Derfor kan det have en positiv virkning på nogle mennesker med psoriasis at spise fisk eller fiskeolietabletter samt være tilbageholdende med mælk, ost og kød.

Røg, alkohol og psoriasis

Det er uvist om rygning påvirker psoriasis, men alkohol i større mængder er en af de faktorer, der kan fremkalde psoriasis