Kostfibre er vigtige for din sundhed Artikel

Der bliver talt meget om, hvor gode kostfibre er for din fordøjelse - men vidste du, at kostfibre også har en vigtig funktion i forbindelse med optagelse af næringsstoffer fra maden, ligesom kostfibre er med til at modvirke dannelsen af det kolesterol, som er skadeligt for dig.


Kostefibre sikrer din fordøjelse og findes i grovekornprodukter og grøntsagerDer bliver talt meget om, hvor gode kostfibre er for din fordøjelse - men vidste du, at kostfibre også har en vigtig funktion i forbindelse med optagelse af næringsstoffer fra maden, ligesom kostfibre er med til at modvirke dannelsen af det kolesterol, som er skadeligt for dig?

Kostfibre - hvad er det?

Når kostfibre er så vigtige for sundheden, hvad består de så egentlig af, og hvor finder du dem?
Kostfibre er det plantemateriale, du får ind ved at spise fx groft brød, men som kroppen ikke kan fordøje. Der er altså tale om kulhydrater, men en ufordøjelig slags. For at være optimal skal din kost både indeholde fordøjelige og ikke-fordøjelige kulhydrater samt fedt og protein.

Kostfibrenes fuktion er at binde maden sammen og give hele fordøjelsensprocessen den hastighed, der skal til, for at kroppen får den nødvendige tid til at trække næringsstofferne ud af maden og ind i blodbanen.

Symptomer på at du får for få kostfibre

Personer, der spiser for få kostfibre og for mange letfordøjelige kulhydrater som sukker og hvidt mel, vil ofte opleve, at maden løber for hurtigt igennem systemet og giver mangel på vigtige næringsstoffer. Fysiske symptomer på, at man spiser for få af de gode kostfibre er:
  • Tynd mave/diarré
  • Ildelugtende og tung/klistret afføring
  • Lavt blodsukker
  • Uren hud
  • Irritabel tyktarm
  • Hæmorider
  • Træthed og manglende koncentrationsevne pga. vitamin og mineralmangel
Da kostfibrene er med til at holde fordøjelsen i gang og sikre maden en hensigtsmæssig "gennemløbstid", kan for få kostfibre også være årsag til at fordøjelsen går helt i stå og giver dig forstoppelse.

Kostfibrene - hvor finder du dem?

De gode kostfibre er heldigvis lette at få - de findes i alle grove kornprodukter som groft brød, rugbrød, groft knækbrød, havregryn, usødet müsli og grove grøntsager som rodfrugter, kål og bælgfrugter (både friske og tørrede som bønner, kikærter og linser). Pasta og ris kan også indeholde indeholder de gode kostfibre, men kun hvis du vælger de grove varianter som parboiled ris og fuldkorns pasta.

Kostfibre og vægttab

Kostfibre kan også være en hjælp til dit vægttab, da fibrene fylder meget og indeholder få fordøjelige kalorier. En fiberrig kost har således større volumen og giver dig en bedre mæthedsfornemmelse end en fiberfattig kost.

Husk desuden altid at drikke rigeligt med vand, hvis du spiser en fiberrig kost.