Lider du af kraftige og langvarige menstruationsblødninger? Artikel

Kraftige og langvarige menstruationer er et stort problem for mange kvinder, og symptomerne bliver ofte værre med alderen. Man anslår, at ca. 100.000 danske kvinder lider af kraftige og langvarige menstruationsblødninger - for de flestes vedkommende skyldes det ikke en sygdom, men blot, at de er mere disponerede til kraftige blødninger end andre.

Forringer livskvaliteten og arbejdsevnen

Mange af kvinderne bløder så kraftigt, at det går ud over deres livskvalitet og arbejdsevne. Symptomerne kan - ud over selve blødningerne - typisk være træthed og smerter, der helt eller delvist ødelægger dagligdagen for kvinderne.

På jobbet kan det hæmme, at kvinderne utallige gange i løbet af arbejdsdagen må skifte bind og tamponer, ligesom mange må leve i konstant frygt for at bløde igennem, og derfor ikke kan koncentrere sig tilstrækkeligt om arbejdet.

Hormonspiral er en behandlingsmulighed

Moderne behandlingsmetoder kan i de fleste tilfælde mindske antallet af blødningsdage og reducere både menstruationssmerterne og blødningsmængden markant.

En behandlingsform, der desværre er ukendt for de fleste kvinder, er hormonspiralen. Det er et effektivt præventionsmiddel lavet af plast og udformet som et lillebitte "T". Hormonspiralen opsættes i livmoderen, hvor den dagligt afgiver en lille mængde af hormonet levonorgestrel.
Hormonspiralen påvirker slimhinden i livmoderen, hvorved man opnår den effekt, at blødningerne bliver mindre og af kortere varighed. Hormonspiralen nedsætter desuden smerterne ved menstruation og mindsker risikoen for underlivsbetændelse.

Andre behandlingsmuligheder

Kraftige og langvarige menstruationsblødninger kan også behandles med eksempelvis gigtpræparater, der nedsætter blødningerne i en vis grad. Samme delvise effekt kan man få ved behandling med Tranexamsyre og p-piller. Når man lider af kraftige menstruationsblødninger, kan det desuden være nødvendigt med et tilskud af jern.

For alle, der lider af kraftige og langvarige menstruationsblødninger kan det være en god idé at kontakte lægen og få foretaget en gynækologisk undersøgelse, der vil afsløre, om man kan have gavn af en hormonspiral eller anden form for behandling.