Kranio-Sakral Terapi kategori

Kranio-Sakral Terapi sænker kroppens stressniveau og kan afhjælpe følgevirkninger af slag, dårlige arbejdsstillinger og smerter.

Kranio-Sakral Terapi er en blid og dybtgående behandlingsform, hvor terapeuten diagnostiserer klientens problematikker, og arbejder med kroppens egne ressourcer for at påvirke kroppen til selvhelbredelse.

Behandlingsformen udspringer fra en osteopatisk (manuel medicinsk) metode, der har dokumenteret en bevægelighed mellem kranieknoglerne. Disse opdagelser førte til skabelsen af en række teknikker, som blev en del af den osteopatiske behandlingsform.

Behandlingen går ud på at løsne spændinger i bindevævsmembranerne inde i hovedet, eller bindevævet omkring rygmarvens nerve, der muliggør en dyb, varende afspænding af musklerne i nakken og ryggen som hæfter til hvirvlerne.

Kranio-Sakral Terapien arbejder med knogler, membraner (hjernehinder), cerebrospinal væske (hjernevæske), muskler, bindevæv og organer, som har indflydelse på nerve-, hormon- og immunsystemet. Kranio-Sakral terapi systemet er med til at støtte fysisk op om hjernen og rygmarvens nerver. Hjernevæsken fungerer som en hydraulisk støddæmper som beskytter hjernen, men den er også nødvendig for, at hjernecellerne kan få næring og udskille affald.

Kranio-Sakral terapi hjælper kroppen til en bedre holding, og medvirker til en reduktion af smerter.

Kranio-Sakral terapeutens uddannelse

En uddannelse som Kranio-Sakral terapeut tilrettelægges forskelligt fra skole til skole. Nogle skoler tilbyder kortere kurser på dag- eller aftenhold over flere måneder, hvor andre tilbyder længere forløb over 1-3 år med uge- eller weekendkurser.

Nogle skoler giver adgang til brug af titlen Registreret Alternativ Behandler (RAB) efter endt uddannelse, hvilket betyder, at uddannelsen har opfyldt en række minimumskrav for at blive optaget i foreningen, Sammenslutningen af Alternative Behandlere (SAB). Samtidig giver registreringen klienten mulighed for at klage til foreningens klageorgan.

Hvad kan behandles med Kranio-Sakral Terapi?

Kranio-Sakral Terapi kan have en gavnlig virkning på flere lidelser som f.eks.:

  • Hovedpine/migræne
  • Piskesmæld
  • Stress
  • Angst
  • Muskelspændinger
  • Ryg- og nakkesmerter
  • Søvnbesvær
  • Hormon ubalancer
  • Bækkenløsning

Kranio-Sakral terapi kan anvendes til mange flere lidelser og problemer, f.eks. menes det, at behandlingen kan hjælpe ordblinde til at læse, da nogle forskere mener, at ordblindhed skyldes nedsat blodcirkulation i den del af hjernen, hvor man bearbejder visuelt input fra øjnene. Kranio-Sakral terapi menes også at kunne forbedre bidfunktion, samt regulere tændernes placering, ved at give kæben mulighed for at komme på plads.

Hvordan foregår det en behandling med Kranio-Sakral Terapi?

Behandlingen indledes typisk med en samtale om klientens formål med behandlingen og eventuelle problematikker.

Efterfølgende ligger klienten på en briks, mens behandleren løsner op for spændinger og blokeringer, særligt omkring hovedet, rygsøjlen og bækkenet, hvor behandleren trykker nænsomt på særlige punkter. En behandling varer ca. 1 time.

Enkelte gange er én kranio-sakral terapeutisk behandling nok, dog må der påregnes flere behandlinger ved længerevarende problemer og/eller smerter.