Det er almindeligt, at patienter med pollenallergi også har krydsallergi overfor forskellige fødevarer. Blandt patienter med birkepollenallergi har over 50% en krydsallergi overfor én eller flere fødevarer. Hos patienter med græs-, bynke- og latexallergi er fænomenet mindre hyppigt, mens det er meget sjældent for patienter med husstøvmideallergi.
Ved krydsreaktion forstås at et antistof kan reagerer mod ens eller lignende molekyler på en eller flere forskellige stoffer. Det er altså antistoffet, som krydsreagerer. I mere daglig tale bruges begrebet krydsallergi også om de forskellige antigener, således at man f.eks. siger, at birkepollen krydsreagerer med hasselnødder og/eller æbler, græspollen krydsreagerer med bønner og/eller melon, og latex, som findes i gummi krydsreagerer med banan og avocado.
Læs også: Behandling af allergi
Krydsallergi giver symptomer hele året
Hvor allergisymptomer over for pollen kun optræder i sæsonen for det pågældende allergen, kan man have krydsreaktionerne helårligt. De almindeligste symptomer på krydsreaktioner er det såkaldte orale allergi syndrom, hvor der forekommer kløe og/eller hævelse og rødme af læber, gane og svælg, men symptomerne kan også udvikle sig til hævelser af læber og mundomgivelser eller i hele ansigtet, og i sjældne tilfælde nældefeber, astma eller allergisk shock.
Læs også: Forebyg allergi hos dit barn
Birkepollen |
Pollen | Frugt | Grøntsager | Nødder eller mandler
|
Hassel, el, elm, bøg, ask | Æble, pære, blomme, kirsebær, kiiw, fersken, nektarin | Gulerod, kartoffel, tomat, selleri, dild, fennikel, estragon, løvstikke | Hasselnød, mandel, valnød, jordnød, cashewnød, kokosnød, paranød |
Græspollen |
Pollen | Frugt | Grøntsager | Nødder |
Andre græsarter, visse kornsorter | Appelsin, melon | Bønne, kikært, ært, linse, tomat, soja | Jordnød |
Bynkepollen |
Pollen | Frugt | Grøntsager |
Krysantemum, kamille, mælkebøtte | Melon, banan | Knoldselleri, blegselleri, gulerod, grøn peber, solsikkefrø, persille, pastniak, purløg, dild, fennikel, estragon, løvstikke |
Husstøvmider |
Mider | Andet |
Lægemidler, fnatmide | Snegl, musling, østers, reje, kakelak |
Latex(=gummi) |
Pollen | Fødevarer |
Bynke | Banan, avocado, kiwi, kastanje papaya, figen |
Mange grøntsager og frugter mister deres allergene egenskaber ved kogning, bagning eller syltning, således at krydsreaktioner kan undgås, mens nødder typisk bevarer deres krydsreagerende egenskaber på trods af opvarmning. Ovenfor er de mest almindelige krydsallergier anført i skemaform.
Læs også: Sådan kan du mindske din høfeber