Laparoskopisk gastrisk bypas Artikel


Laparoskopisk gastrisk bypass er en af de mest almindelige kikkertkirurgiske operationer, der foretages i Danmark. Operationen giver normalt et permanent vægttab på 60-70 % af overvægten.

Operationen virker på tre måder:


1. Begrænser fødeindtagelsen. Da mavesækken formindskes, således at den kun kan indeholde små mængder, vil det medføre, at den opererede fremover kun kan indtage små måltider. Indtages for store måltider, medfører dette ubehag og opkastninger.

2. Begrænser fødevalget. Visse fødeemner tåles dårligt, f.eks. sukker og fedt. Indtages disse fødeemner, medfører det ubehag, mavesmerter og i nogle tilfældesvimmelhed.

3. Begrænser optagelsen af føde. Da størsteparten af mavesækken og den øverste del af tyndtarmen forbikøres (bypasses), vil det reducere optagelsen af sukker og fedtstoffer og dermed reducere kalorieoptagelsen.

Teknik:


Nedenstående tegning viser, hvordan tarmsystemet ser ud efter operationen.
Ved kikkertoperationen, som udføres gennem fem 1 cm små huller, skilles den øverste del fra resten af mavesækken. Tyndtarmen deles ca. 75 cm nedenfor tolvfingertarmen, og den nedre del kobles nu til "minimaven". Ca. 100 cm nedenfor "minimaven" sys tyndtarmene sammen. Herved forbikøres mavesækken, tolvfingertarmen og den øverste del af tyndtarmen.

Maden løber fra "minimaven" direkte ned i tyndtarmen og forenes først 100 cm nede med galdesyrene og bugspytkirtlens enzymer. Operationen tager 1½ time med udskrivelse to dage efter operationen.

























Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 07.06.06


Laparoskopisk gastrisk bypass er en af de mest almindelige kikkertkirurgiske operationer, der foretages i Danmark. Operationen giver normalt et permanent vægttab på 60-70 % af overvægten.

Operationen virker på tre måder:


1. Begrænser fødeindtagelsen. Da mavesækken formindskes, således at den kun kan indeholde små mængder, vil det medføre, at den opererede fremover kun kan indtage små måltider. Indtages for store måltider, medfører dette ubehag og opkastninger.

2. Begrænser fødevalget. Visse fødeemner tåles dårligt, f.eks. sukker og fedt. Indtages disse fødeemner, medfører det ubehag, mavesmerter og i nogle tilfældesvimmelhed.

3. Begrænser optagelsen af føde. Da størsteparten af mavesækken og den øverste del af tyndtarmen forbikøres (bypasses), vil det reducere optagelsen af sukker og fedtstoffer og dermed reducere kalorieoptagelsen.

Teknik:


Nedenstående tegning viser, hvordan tarmsystemet ser ud efter operationen.
Ved kikkertoperationen, som udføres gennem fem 1 cm små huller, skilles den øverste del fra resten af mavesækken. Tyndtarmen deles ca. 75 cm nedenfor tolvfingertarmen, og den nedre del kobles nu til "minimaven". Ca. 100 cm nedenfor "minimaven" sys tyndtarmene sammen. Herved forbikøres mavesækken, tolvfingertarmen og den øverste del af tyndtarmen.

Maden løber fra "minimaven" direkte ned i tyndtarmen og forenes først 100 cm nede med galdesyrene og bugspytkirtlens enzymer. Operationen tager 1½ time med udskrivelse to dage efter operationen.

























Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 07.06.06