Laparoskopisk gastrisk bypas tema


Laparoskopisk gastrisk bypass er en af de mest almindelige kikkertkirurgiske operationer, der foretages i Danmark. Operationen giver normalt et permanent vægttab på 60-70 % af overvægten.

Operationen virker på tre måder:


1. Begrænser fødeindtagelsen. Da mavesækken formindskes, således at den kun kan indeholde små mængder, vil det medføre, at den opererede fremover kun kan indtage små måltider. Indtages for store måltider, medfører dette ubehag og opkastninger.

2. Begrænser fødevalget. Visse fødeemner tåles dårligt, f.eks. sukker og fedt. Indtages disse fødeemner, medfører det ubehag, mavesmerter og i nogle tilfældesvimmelhed.

3. Begrænser optagelsen af føde. Da størsteparten af mavesækken og den øverste del af tyndtarmen forbikøres (bypasses), vil det reducere optagelsen af sukker og fedtstoffer og dermed reducere kalorieoptagelsen.

Teknik:


Nedenstående tegning viser, hvordan tarmsystemet ser ud efter operationen.
Ved kikkertoperationen, som udføres gennem fem 1 cm små huller, skilles den øverste del fra resten af mavesækken. Tyndtarmen deles ca. 75 cm nedenfor tolvfingertarmen, og den nedre del kobles nu til "minimaven". Ca. 100 cm nedenfor "minimaven" sys tyndtarmene sammen. Herved forbikøres mavesækken, tolvfingertarmen og den øverste del af tyndtarmen.

Maden løber fra "minimaven" direkte ned i tyndtarmen og forenes først 100 cm nede med galdesyrene og bugspytkirtlens enzymer. Operationen tager 1½ time med udskrivelse to dage efter operationen.

























Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 07.06.06


Laparoskopisk gastrisk bypass er en af de mest almindelige kikkertkirurgiske operationer, der foretages i Danmark. Operationen giver normalt et permanent vægttab på 60-70 % af overvægten.

Operationen virker på tre måder:


1. Begrænser fødeindtagelsen. Da mavesækken formindskes, således at den kun kan indeholde små mængder, vil det medføre, at den opererede fremover kun kan indtage små måltider. Indtages for store måltider, medfører dette ubehag og opkastninger.

2. Begrænser fødevalget. Visse fødeemner tåles dårligt, f.eks. sukker og fedt. Indtages disse fødeemner, medfører det ubehag, mavesmerter og i nogle tilfældesvimmelhed.

3. Begrænser optagelsen af føde. Da størsteparten af mavesækken og den øverste del af tyndtarmen forbikøres (bypasses), vil det reducere optagelsen af sukker og fedtstoffer og dermed reducere kalorieoptagelsen.

Teknik:


Nedenstående tegning viser, hvordan tarmsystemet ser ud efter operationen.
Ved kikkertoperationen, som udføres gennem fem 1 cm små huller, skilles den øverste del fra resten af mavesækken. Tyndtarmen deles ca. 75 cm nedenfor tolvfingertarmen, og den nedre del kobles nu til "minimaven". Ca. 100 cm nedenfor "minimaven" sys tyndtarmene sammen. Herved forbikøres mavesækken, tolvfingertarmen og den øverste del af tyndtarmen.

Maden løber fra "minimaven" direkte ned i tyndtarmen og forenes først 100 cm nede med galdesyrene og bugspytkirtlens enzymer. Operationen tager 1½ time med udskrivelse to dage efter operationen.

























Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 07.06.06

Artikler

artikel

Debat om vitaminer og mineraler

Hvad betyder det for vores sundhed, at vores mad bliver beriget med vitamin...

Redaktionen 08/02/2009
kategori

Lunger og lungesygdom

De 2 mest almindelige og meget alvorlige lungesygdomme i Danmark er lungekr...

Redaktionen 16/12/2005
artikel

Motion på recept - Motionsmanualen

Motion på recept - Motionsmanualen - målgrupper

Redaktionen 05/01/2006
kategori

Sex og samliv

Sex, kærlighed og sensualitet er en vigtig del af livet - hele livet. Sex e...

Redaktionen 17/01/2009