Levertumorer (Inkl. Leverkræft og Metastaser i leveren) Artikel

Leverkræft er kræftsygdom, der opstår i leverens celler, og ses hyppigere hos mennesker med skrumpelever (cirrose). Symptomerne på leverkræft kan bl.a. være i form af kvalme og vægttab.

Defintion og årsager


En tumor er en knude, dvs. en afgrænset fortætning af væv, der kan være enten godartet eller ondartet. Godartede tumorer kan i nogle tilfælde vokse sig store, men de vokser ikke ind i omkringliggende væv. Ondartede knuder ( kræft ) vokser derimod invasivt ind i omkringliggende strukturer og kan efterhånden sprede sig med lymfen til lymfeknuder og med blodet til andre organer (metastasering).

Tumorer i leveren er oftest metastaser fra kræft i et andet organ. Hyppigst er det spredning af kræft fra lunger , bryster , mavesæk , tyndtarm , tyktarm , bugspytkirtel eller livmoder .

Leverkræft er kræft-typer, der opstår i leveren, idet de udgår fra celler i galdegangene eller selve levercellerne. Levercellekræft (hepatocellulært karcinom) er forholdsvis hyppigt på verdensplan (især Sydøstasien og Afrika), fordi der er en øget risiko for at udvikle cancer efter visse former for virus-leverbetændelse , som er relativt udbredte sygdomme. I Danmark ses dog kun ca. 250 nye tilfælde om året, som næsten alle opstår hos patienter med skrumpelever.

Godartede tumorer er ikke ualmindelige i leveren og opdages som regel tilfældigt under undersøgelser eller operationer for andre sygdomme. De ses næsten kun hos midaldrende kvinder, lidt hyppigere hos dem, der har taget p-piller i mange år.

Symptomer på tumorer i leveren


Ved metastaser:
Når der er metastaser i leveren, er den oprindelige kræftsygdom fremskreden, og der vil ofte være symptomer fra det kræftramte organ (se under ovennævnte kræftformer). Ved udbredt cancer kan man opleve en række almene cancersymptomer i form af træthed og bleghed (pga. blodmangel) , vægttab, nattesved og perioder med uforklarlig feber. Metastaser kan gøre, at leveren bliver forstørret og kan gøre ondt (smerter øverst i højre side af maven).

Ved leverkræft:
Smerter eller trykken fra leveren, som vokser. Leveren er ofte syg i forvejen (såkaldt skrumpelever og en udvikling af cancer kan nemt give tydelig forringelse af organets funktion med gulsot til følge. Levercellekræft-svulster kan være hormonproducerende og dette kan give forskellige symptomer afhængig af hormontypen. Også ved leverkræft kan de nævnte, almene cancersymptomer forekomme.

Ved godartede tumorer:
Ofte er der ingen symptomer. Eventuelt episoder med smerter opadtil i højre side af maven, formentlig pga. blødning i tumoren.

Forholdsregler og diagnose


Hvis man gennem længere tid oplever uforklarlige vægttab, appetitløshed eller andre tegn nævnt under almene cancersymptomer, er det vigtig at konsultere sin læge. Ved smerter fra leveren og udvikling af gulsot bør man straks læge. En tumor i leveren kan ses med forskellige billedundersøgelser , f.eks. CT-scanning, eller ultralydsundersøgelse . For at afgøre om en tumor er godartet eller ondartet, og om canceren er en metastase fra et andet organ, må man foretage en vævsprøve (biopsi), som undersøges i et mikroskop.

Proteinet alfa-føtoprotein kan måles i en blodprøve, og er en uspecifik markør for nogle kræftformer, bl.a. leverkræft. Ved positive værdier af dette protein i blodet, har man næsten sikkert kræft, og ændringerne i værdien giver et indtryk af kræftknudens udvikling.

Behandling af tumorer i leveren


Godartede tumorer er oftest enkeltvise og fjernes kirurgisk, da man mener, at 1 ud af 10 udvikler sig til en ondartet knude.

Metastaser er et tegn på alvorlig, fremskreden kræftsygdom. Hvis der kun er én eller få tætsiddende metastaser, kan man forsøge at bortoperere dem. Ellers vil man ofte søge at bremse sygdomsudviklingen og mindske symptomer, ved at give kemoterapi (se diagnose og behandling af kræft ).

Leverkræft kan desværre næsten aldrig kureres med de metoder, man har i dag. Det er set, at enkelte er blevet raske efter operation, hvor svulsten skæres væk eller efter levertransplantation, men det er mere undtagelsen end reglen. Der kan forsøges med kemoterapi, men overordnet må man sige, at der endnu ikke rigtig findes en virksom behandling.

Man har de senere år gjort interessante opdagelser omkring bestemte såkaldte cancer-proteiners rolle i udviklingen af levercellekræft. Disse opdagelser kan måske føre til udviklingen af en ny og forhåbentlig virksom behandling til leverkræftpatienter.

Forløb


Både metastaserede cancere og kræft udgået fra leveren har desværre generelt dårlig prognose. For tidlig død kan i visse tilfælde udskydes med diverse kemoterapi- eller strålebehandlinger, men oftest er både spredt cancer med levermetastaser og levercancer i sig selv uhelbredeligt og dødeligt.

Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 14.08.06