Lumbago - også kaldet hold i ryggen Artikel

Aldersmæssigt er mennesker mellem 25 og 60 år mest udsat for at få lændehold. Undersøgelser har vist, at en lang række faktorer er medvirkende årsager til, at man får ondt i ryggen. De fleste lændehold opstår på grund af arbejdsmæssige forhold, men også, sociale og personlige. Faktorer spiller ind, så som mængden af fysisk aktivitet i fritiden, uddannelse, arbejdsstillinger, køn og. alder

Årsager til lumbago (hold i ryggen)

Man er særligt udsat for rygbelastning , hvis man laver mange gentagne og ensidige bevægelser, arbejder i bøjede og forvredne stillinger, er udsat for kraftige rystelser og vibrationer under arbejdet eller laver mange tunge løft. Et højt arbejdstempo og, for lidt hvile kan også udvikle skader. Træk og kulde kan nedsætte muskelfunktionen og dermed øge risikoen for lumbago.

Hvis rygmuskulaturen er svag og ryggen overbelastes giver det øget risiko for gradvise og langvarige skader. Hold i lænden opstår ofte i forbindelse med en for stor, fysisk belastning. Symptomerne kan opstå akut eller komme snigende og opleves som en gradvis forværring. Smerten føles i lænden, normalt over korsryggen under bæltestedet, eventuelt udstrålende til den ene, eller begge baller. Hvis smerten, går ned i benet, taler, man om lumbago-iskias.

Læs også: Iskias

Ryggen kan også være låst i en foroverbøjet stilling eller til siden? her er der tale om en afværgeholdning fra bevægeapparatets side. Det er videnskaben ikke helt sikker på endnu, men man formoder, at smerterne opstår af en eller flere årsager:

  • De små bagerste led (facetleddene) i lænden glider for langt - "låser" i yderstilling og forårsager beskadigelse af vævet omkring leddet.

  • Bruskskiven - diskus - mellem ryghvirvlerne bliver overbelastet og beskadiget.

  • Muskelkrampe i rygmuskelaturen.

Kiropraktisk behandling ved lumbago

I sjældne tilfælde kan lændesmerter skyldes sygdom i knoglerne, tumorer, sygdom i indre organer eller andre problemer. Ved akutte smerter af mere end få dages varighed eller gentagne tilbagevendende rygsmerter er det en god idé at kontakte sin kiropraktor. Det er vigtigt at konstatere, hvordan problemet er opstået og har udviklet sig. Lumbagosmerter vil ofte forværres, når man rejser sig fra siddende stilling, mens det at gå eller ligge (men ikke for længe) kan lindre.

Læs også: Rygøvelser

Kiropraktoren stiller diagnosen ved at se og føle på ryggen samt foretage supplerende undersøgelser. Hvis der ikke er tale om børn eller gravide, vælger man ofte at røntgenfotografere lænden. De vigtigste grunde hertil er at få oplysninger om eventuelle slid og skævheder i bevægeapparatet, der kan være til hjælp ved behandlingen og samtidig udelukke, at en mere alvorlig sygdom skulle være årsag til lændesmerterne. De fleste videnskabelige undersøgelser peger i dag på kiropraktisk behandling og intensiv dynamisk rygtræning som de mest effektive behandlingsformer.