Lus - Symptomer, smitte og behandling kategori

Lusen er et snyltedyr, dvs. et lille insekt, der har specialiseret sig i at leve på og af mennesker. Lus findes som tre forskellige slags. Hovedlus findes i hårbunden og er langt den hyppigste. Fladlus lever i kønsbehåringen, og kropslus lever i tøjet, men er meget sjældne. Fælles for alle lus er, at de lever af næring fra værtsmenneskets blod, og at de formerer sig, idet de lægger æg. En lus lever ca. en måned og lægger normalt 7-8 æg om dagen, hvorfor de hurtigt bliver til mange!

Symptomer og kendetegn på lus

Lusene bider og suger blod flere gange om dagen. Biddene kan give små røde eller blålige mærker og giver ofte, men ikke altid, udtalt kløe i det angrebne område. Lusene er små, men kan ses med det blotte øje. En voksen hovedlus er 2-3 mm lang og varierer i farve fra lysegrå til meget mørke. Æggene måler knap 1 mm og er hvide. De kan ligne sandkorn eller skæl, men sidder klæbet fast på hårene. Fladlus er lidt mindre - ca. 1,5 mm.

Komplikationer

Lus er irriterende, men er normalt helt ufarlige for mennesker. Der kan i visse tilfælde ses forværring i form af udslæt eller infektion af bidemærkerne, specielt som følge af kradsning. En infektion vil også kunne give hævede, evt. ømme, lymfeknuder og nogen generel utilpashed i slemme tilfælde.

Smitte

Lus lever kun på mennesker og forlader nødigt sin varme yngleplads nær huden. De kan ikke overleve længe ude i omgivelserne. Hovedlus smitter derfor stort set kun ved direkte hovedkontakt - for eksempel under leg. Derfor spredes hovedlus oftest blandt børn i børnehave og de første skoleklasser. Børster og kamme kan overbringe smitte, hvis de bliver brugt af flere inden for kort tid. Efteråret er højsæson for hovedlus, og her ses ofte udbrud i børnehaver og lignende - især efter ferier. Fladlus smitter næsten udelukkende ved seksuel kontakt.

Konstatering og forholdsregler

Ved mistanke om lus undersøges håret grundigt med en tættekam. Kæmning er den eneste sikre metode til at konstatere, om der er lus til stede. Hele håret kæmmes fra rod til spids (brug evt. balsam først) og kammen bankes af på et hvidt underlag så eventuelle lus ses tydeligere. Findes levende lus eller æg, bør man starte behandling (se nedenfor).

Er den angrebne et barn, bør man meddele legekammerater og pasningsinstitution om fundet af lus. Barnet bør først vende tilbage til institutionen, når behandlingen er indledt. Det er vigtigt, at hele barnets familie og omgangskreds bliver checket for lus og de smittede behandlet, da barnet ellers kan blive smittet igen og igen. Alle bør undersøges flere gange inden for de næste par uger.

Er der konstateret lus, bør kamme, børster, huer og lignende lægges i sæbevand eller eventuelt i fryseren i et døgn. Resten af omgivelserne, inklusiv sengetøj osv., kræver ikke behandling.

Behandlingsformer

Hoved- og fladlus kan behandles med lusemidler, som fås i håndkøb på apoteket. Man kan ligeledes behandles mod hovedlus ved hjælp af grundig kæmning gennem et par uger (se nedenfor).

Kropslus behandles ved at varmebehandle sit tøj et par timer ved 60 grader nogle dage i træk samt ved bedre hygiejne.

Behandling med lusemiddel

Tidligere blev behandlet med problematiske gift forbindelser som efterhånden er udskiftet med andre midler. For eksempel produktet Hedrin som indkapsler lusene så de dør. Produktet er baseret på silikoneforbindelser. Med denne behandling undgår man at lusene bliver resistente.

Midlet indeholder ikke insektgift og farvestoffer. Midlet kan derfor benyttes af gravide, ammende, astmatikere og børn over 6 måneder. Er du i tvivl så kontakt din læge.

Mislykket behandling

Er behandlingen mislykket, skyldes det ofte, at brugsanvisningen ikke blev fulgt godt nok eller for lidt lusemiddel. Et alternativ til lusemidlerne er som nævnt grundig kæmning af håret.

Kæmning som behandlingsform

Behandling i form af kæmning er effektiv men tidskrævende. Skal lusene udryddes, kræves det, at håret kæmmes grundigt (mindst 30-45 minutter pr. gang) med en tættekam hver anden dag i to uger. Gøres dette korrekt, bør lusene herefter være udryddet. Kæmningen lettes, hvis der benyttes balsam, og dette gør også lusene langsommere og lettere at fange med kammen. Samtidig er det vigtigt, at bruge en tættekam med den rigtige afstand mellem tænderne - så man kan fange lusene.

Artikler om emnet:

Denne artikel er opdateret af redaktionen den 27. oktober 2014.