Madningsproblemer Artikel

Hvad er madningsproblemer, skrigeri under måltidet, amningsproblemer, modermælkserstatning, barnet gylper efter måltidet.


Kost og trivsel er vigtige faktorer i det sunde barns udvikling. Misforhold i disse faktorer kan være tegn på alvorligere underliggende sygdomme hos barnet. Eksempelvis kan det være et alvorligt faresignal, hvis barnet kun spiser lidt eller ikke tager på i vægt på normal vis. Barnet skal i så fald ses af en læge (se også Amningsproblemer ).

Skrigeri under og efter måltidet


Når småbørn skriger, kan årsagen næsten altid findes inden for de basale kategorier:

Sult, tørst, smerte og trang til omsorg.

Når et barn skriger, medens det spiser, eller lige efter det har spist, kan det have noget at gøre med smerter i maveregionen. Det kan være luft, og i så fald forsvinder smerten efter en bøvs. Hvis skrigeriet fortsætter mellem måltiderne, kan det være sult og/eller tørst. Mødre der ammer, bør amme hyppigere i varmt vejr. Hvis barnet får modermælkserstatning, kan man give det vand at drikke, enten med flaske eller med en ske.

Barnet sover


Barnet kan somme tider falde i søvn, mens det ammer. I så tilfælde kan man forsøge at vække barnet på en rolig måde. Denne fase plejer at gå over af sig selv hos et barn, som er raskt. Gør den ikke det, eller hvis barnet spiser dårligt et par dage, bør man søge læge.

Modermælkserstatning


Der er instruktioner på pakken om, hvordan modermælkserstatningen skal laves. Det er vigtigt at følge disse. Mængden af næring i en blanding afhænger naturligvis af, om blandingen er for tynd eller tyk. Hvis den er for tyk, kan barnet hurtigt blive tørstigt, som følge af, at det får for meget salt. Hullet i sutten kan være stoppet eller være for lille, hvilket af gode grunde gør barnet lidt mere gnavent.

Barnet gylper efter måltidet


De fleste, der har haft med spædbørn at gøre, har på et eller andet tidspunkt prøvet at få gylp på sig. Det er da heller ikke ualmindeligt, at de fleste spædbørn gylper lidt mælk op, efter de har fået mad.
De mest livlige kan gylpe rigtig meget op. Det er heldigvis noget, der hører op, når man går over til fastere føde, og efter 9-månders-alderen ses det sjældent.

Hvis problemet varer ved, eller der forekommer rigtige opkastninger, kan årsagen være en sygdom som f.eks. medfødt forsnævring af den nedre mavemund. Man bør i så fald henvende sig til lægen.

Fast føde


Børn begynder som regel at spise fast føde, når de er mellem 4 og 6 måneder gamle. Man begynder med at give små portioner af en letfordøjelig puré af grøntsager eller frugt to gange om dagen. Det anbefales at give en slags mad ad gangen, da man lettere kan se om barnet er allergisk over for noget specielt. Efterhånden som barnet bliver ældre, kan man give små stykker kød og æg. Gode spisevaner anlægges tidligt!