Misfarvede tænder tema

Tænderne kan blive misfarvede af mange forskellige årsager. Det er normalt, at tænderne bliver mere gule, efterhånden som vi ældes, og tænder med død pulpa og dermed også rodbehandlede tænder får en grålig farvetone.

Tænderne kan blive misfarvede af mange forskellige årsager.Det er normalt, at tænderne bliver mere gule, efterhånden som vi ældes, og tænder med død pulpa og dermed også rodbehandlede tænder får en grålig farvetone.
Tænderne kan også blive misfarvede af forskellige belægninger, som skyldes f.eks. cigaretrøg, te og kaffe. Visse typer af misfarvning kan være mineraliserings-forstyrrelser, der kan skyldes forskellige infektionssygdomme i barndommen.

Mineraliseringsforstyrrelser kan også skyldes medicin med tetracyklin, som er et antibiotikum. I visse områder af verden, hvor der er et meget højt indhold af fluor i drikkevandet, kan befolkningen få brune pletter på tænderne. Det kaldes fluorosis, men misfarvningen opstår ikke af de små fluormængder, der bruges til at styrke tænderne.

Behandling

Misfarvede belægninger fjernes ved, at man sliber dem væk med en roterende gummirulle og pudsepasta. Mindre mineraliseringsforstyrrelser kan udfyldes med et fyldningsmateriale, mens større områder uden emalje må erstattes med en krone (se Hos tandlægen ).

Artikler

kategori

Nyttig viden om kost og ernæring

Kosten kan påvirke dit helbred. Spiser du sundt og varieret har det stor be...

Redaktionen 26/01/2009
artikel

Børnesygdomme

Det kan være svært at afgøre om et lille barn er sygt. Sommetider optræder ...

Redaktionen 23/01/2009
kategori

Sex og samliv

Sex, kærlighed og sensualitet er en vigtig del af livet - hele livet. Sex e...

Redaktionen 17/01/2009