Motion er din egen humørmedicin Artikel

Kroppen er så smart indrettet, at den har sin egen ”humør-medicin”. Det er de såkaldte endorfiner, et hormon som blandt andet udskilles ved fysisk aktivitet. De positive effekter af endorfinerne er mange.

Endorfiner er dit ” stof"

Først og fremmest handler det om, at endorfiner virker som en form for narkotika for kroppen. Dette er én af forklaringerne på, hvorfor nogen mennesker refererer, at de bliver afhængige af motion. Når først kroppen har vænnet sig til at få "sit stof", beder den automatisk om det, når den er i underskud. Du vil altså mærke, når kroppen trænger til at bevæge sig og derfor få lyst til fysisk aktivitet. Dette kaldes den positive cirkel. Endorfiner hjælper populært sagt hjernen med at udskille positive stoffer til positiv tænkning og godt humør.

Smertelindrindring

Samtidig virker endofiner som en form for smertestilling. Har du spændinger i kroppen eller deciderede smerter, vil disse lindres ved endorfin udskillelse – fysisk aktivitet. Jo mere fysisk aktiv desto flere endorfiner.

Læs også:
En sund vejrtrækning skaber balance

På trods af ovenstående skal du tage hensyn til din krops fysiske tilstand. Har du fx en skade, som tåler begrænset belastning, skal den fysiske aktivitet naturligvis tilpasses derefter. Hvis ikke du tager hensyn til dette, risikerer du andre negative effekter af den fysiske aktivitet. Men næsten uanset hvilken tilstand din krop er i, kan du øge dit aktivitets niveau, hvilket vil udskille "dit stof".

Den stressede krop

Nogle mennesker har i forvejen et for højt aktivitetsniveau og dermed en krop under stress. Det kunne være elitesportsfolk eller udøvere af en ekstremsport. Disse personer stresser kroppen så meget, at den nedbrydes og ikke nødvendigvis responderer positivt på øget fysisk aktivitet.

Eller hører du måske til blandt denne tids ekstremt stressede mennesker, som er under konstant pres fra sig selv og omverdenen? Hvis ja, så læs artiklen "Stress og motion - find balancen". Din krop trænger måske ikke til at løbe 10 km. hver dag, men til noget helt andet...