Mundhulens- og tungens funktion tema

Mundhulens funktion består både af at producere spyt til når vi spiser, men den er også afgørende for vores taleevne. Læs mere om mundhulens- og tungens funktion, og se hvad du skal være opmærksom på.


Mundhulen er beklædt med en slimhinde, som fugtes af spyt. Spyttet udsondres fra tre par spytkirtler. To af dem ligger i bunden af munden, og det tredje par består af ørespytkirtlerne, der er de største. Spyttet flyder gennem kirtelgange, som i hver kirtel munder ud i en stor spytgang, der tømmes i mundhulen. Spytproduktionen er størst, når vi skal til at spise, og den stimuleres også af tygningen.

Tungen består af et indviklet system af muskler, der giver den stor bevægelighed. Tungen føres omkring maden i munden, så den bliver ordentligt tygget og blandet med spyt. Når det er overstået, fører tungen maden bagud i mundhulen, så den kan synkes. Tungeryggen er dækket af små tapper, papiller, som smagsløgene er en del af. Smagsløgene indeholder smagssanseceller for sød, salt, sur og besk smag. Sansecellerne for de forskellige smagsformer er grupperede inden for bestemte områder på tungeryggen.

Mundhulen har også stor betydning for taleevnen. Ved at læbernes og tungens stilling forandres, formes lyden, der frembringes af stemmebåndet i strubehovedet til de forskellige lyde, der udgør talen.

De fleste sygdomme i mundhulen og tungen er ikke alvorlige og er lette at behandle. Der er dog en lille risiko for, at en tilsyneladende harmløs knude eller et sår i munden kan være en ondartet tumor, og man bør gå til læge eller tandlæge med alle forandringer i mundens slimhinde, hvis det ikke er lægt efter ti dage. Læs om tumorer i spytkirtlerne og tumorer i mundhulen og tungen i dette afsnit, og søg læge hurtigst muligt ved mistanke om en eventuel tumor.

Artikler

kategori

Barnet

Her finder du information om barnet nyfødt til teenager. Læs om kost, motio...

Redaktionen 17/01/2009
kategori

Almene graviditetsproblemer

Under en graviditet ændrer kroppen sig. De fysiske og hormonelle forandring...

Redaktionen 01/02/2009
kategori

Overvægt og vægttab

Mindst hver 10. dansker lider af overvægt, og både voksne og børn er ramt. ...

Redaktionen 15/10/2019