Nakkeproblemer Artikel

Nakkeproblemer. Hold i nakken opstår ofte i forbindelse med en fysisk belastning, hosten eller nysen, træk og kulde eller en forkert bevægelse. Rådgivning kan dreje sig om, hvordan du skal ligge, rejse sig, stå, bære, løfte, hoste og nyse, samt undga stød, fald, slag, skæve bevægelser, forkerte arbejdsstillinger, træk, kulde og stress.

Hvis du har problemer i nakken, kan det føles lokalt i nakken, og/eller i et område, der står i forbindelse med den

Hvis du har problemer i nakken,
kan det føles lokalt i nakken,
og/eller i et område, der står i
forbindelse med denNakkeproblemer. Hold i nakken opstår ofte i forbindelse med en fysisk belastning, hosten eller nysen, træk og kulde eller en forkert bevægelse. Rådgivning kan dreje sig om, hvordan du skal ligge, rejse sig, stå, bære, løfte, hoste og nyse, samt undga stød, fald, slag, skæve bevægelser, forkerte arbejdsstillinger, træk, kulde og stress.
Langt over 1.000.000 mennesker i Danmark har i årenes løb fået kiropaktisk behandling - flest på grund af problemer i lænden, men over 1/4, og en stadig stigende del, pga. nakken.

Kiropraktoren kan afhjælpe smerter og andre symptomer, hvis årsagen er, at led og muskler ikke fungerer som de skal. Det gælder især, hvis ubehaget er afhængigt af hvilken stilling du er i, eller hvilke bevægelser du laver.

Hvor ofte?

Det er ligeså almindeligt at have ondt i nakken som i lænden, men nakkesmerter fører langt sjældnere til sygemelding. På en tilfældig dag har ca. 10% af den voksne befolkning ondt i nakken, og ca. hver 4. har haft det inden for de sidste 14 dage. 51% af de mandlige industriarbejdere har på et eller andet tidspunkt haft ondt i nakken. Hos 5,4% af dem har det ført til sygemelding. De offentlige udgifter beløber sig årligt til mindst 13 milliarder kr. til dækning af sygefravær, førtidspension, sygehus- og anden behandling, samt revalidering. Rygsøjlen består af 7 nakkehvirvler, 12 brysthvirvler, 5 lændehvirvler, korsbenet og halebenet. Nakkehvirvlerne er forbundet med bruskskiver (bortset fra de to øverste), led og muskler. Deres opgave er dels at bære hovedet, som vejer 3-5 kg, dels at forsyne skuldre, arme og hænder med nervetråde. Da nakken er meget bevægelig og samtidig spinkelt bygget, er det ikke svært at forstå, den let kan blive overbelastet.

Hvordan føles problemer i nakken?

Rygsøjlen fungerer som en helhed. Belastning længere nede i ryggen har betydning for nakken, ligesom det også gælder omvendt: Hvordan din nakke har det, har altså betydning for hele resten af din ryg. Hvis du har problemer i nakken, kan det føles lokalt i nakken, og/eller i et område, der står i forbindelse med den. Det betyder, at bl.a. både ubehag i nakken, skulder, skulderblade, brysthvirvelsøjlen, arme eller hænder kan stamme fra nakken. Det kan gøre ondt, og du bliver stiv og nogle gange også skæv. Herudover kan det give fx. hovedpine, svimmelhed, snurren, summen, soven, forøget eller nedsat følsomhed og nedsat styrke i musklerne. Nogle gange kan symptomer, der opleves som om de kommer fra et indre organ også lindres, når nakken kommer til at fungere bedre. Det gælder selvfølgelig kun, hvis årsagen er fejlfunktion i nakken ikke hvis det skyldes sygdom i et indre organ.

Årsager til hold i nakke

Hold i nakken opstår ofte i forbindelse med en fysisk belastning, hosten eller nysen, træk og kulde eller en forkert bevægelse. Tit går du i seng om aftenen uden at mærke det fjerneste, og vågner så næste morgen med hold i nakken, fordi du har ligget forkert. Har du et job, hvor du arbejder foroverbøjet, laver pludselige kraftige bevægelser, er i samme stilling i længere tid eller har det skidt psykisk, forøges risikoen også. Et stadigt større problem er computerarbejde- det gælder både hjemme og på arbejde.

I de senere år viser flere og flere undersøgelser også, at du er mere udsat, hvis du er i dårlig form eller dine muskler er for svage. Akutte smerter opstår som regel af en eller flere af følgende 3 grunde:

  1. De små bagerste led i nakken (facetleddene) eller et af leddene i
    den øverste del af nakken glider for langt ud i en yderstilling, og ledkapsel eller ledbrusk kommer så i klemme.
  2. Bruskskiven mellem nakkehvirvlerne (diskus) overbelastes og svulmer op.
  3. Musklerne omkring nakken kan være involveret- varierende fra
    muskelspændinger til fibersprængninger.

Hvad kan kiropraktoren gøre?

I sjældne tilfælde kan nakkesmerter skyldes sygdom i knoglerne, tumorer, sygdom i indre organer eller andre problemer, der ikke kan behandles af en kiropraktor - det finder han ud af ved sin undersøgelse. Kiropraktoren henviser så til anden form for behandling. Ved første besøg spørger kiropraktoren ud om, hvordan problemet er opstået, har udviklet sig, hvad der lindre og forværrer, tidligere sygdom, behandling osv.

Nakkeproblemer, der er egnet for kiropraktisk behandling, vil oftest lindres eller forværres afhængig af hvilken stilling du er i, eller hvilke bevægelser du laver. Kiropraktoren ser og føler så på ryggen, samt foretager de undersøgelser, der er relevante i hvert enkelt tilfælde.

Når der ikke er tale om børn eller gravide, røntgenfotograferes der i de fleste tilfælde. De vigtigste grunde til at fotografere er at udelukke, at der kan være tale om forhold i ryggen, der kræver anden form for behandling samt at få oplysninger, der kan være til hjælp ved behandlingen. Behandlingen af led udføres normalt ved kiropraktiske håndgreb, dvs. små hurtige tryk, der har til formål at få leddene til at bevæge sig så korrekt som muligt. Du føler et let tryk og behandlingen er gerne helt smertefri. Andre gange strækkes leddet let og roligt- det føles for det meste meget behageligt.

Sådan foregår behandlingen ved nakkeproblemer

Behandling af muskler foregår oftest ved, at kiropraktoren foretager forskellige former for tryk på de involverede muskler. Det kan føles ømt, men for det meste på en meget behagelig måde. Behandlingen er normalt helt smertefri, og virker afslappende. En behandlingsform hvor patienten trykker mod kiropraktorens hånd med samme styrke som kiropraktoren bruger (så der ikke forekommer nogen bevægelse) kan både virke afslappende på muskler og frigørende på led.

Den træthed der kan komme især efter de første behandlinger, kan du tage som et tegn fra kroppen om, at du bør hvile dig efter behandlingen (ligge - ikke sidde). Du kan også blive øm i musklerne, som når du for første gang i lang tid har gjort gymnastik. Det er helt naturligt og går hurtigt over.

Alt efter problemets omfang skal der få eller flere behandlinger til. Ligesom der, alt efter sygdomsforløbet, kan være kortere eller længere tid mellem hver behandling. Generelt gælder det, at jo før du kommer i behandling, jo mindre skade der er sket, desto færre behandlinger er det nødvendigt at få. Det forebyggende arbejde kan bestå af en eller flere af følgende ting:

  1. Rådgivning
  2. Rygtræning- øvelser
  3. Kontrol

Rådgivning hos kiropraktoren

Rådgivning kan dreje sig om, hvordan du skal ligge, rejse sig, stå, bære, løfte, hoste og nyse, samt undga stød, fald, slag, skæve bevægelser, forkerte arbejdsstillinger, træk, kulde og stress. Vigtigst af alt er, at du skal huske at variere dine stillinger og bevægelser. "Kiropraktik og sundhed" har skrevet mere om nakkeproplemer på deres hjemmeside

Besøg Kiropraktikguiden.dk her

Øvelser er i mange tilfælde et vigtigt supplement til den kiropraktiske behandling. Men du skal imidlertid vide præcis hvilke øvelser, der er gavnlige, og hvilke du bør undgå. Det er af den største betydning at øvelserne bliver udført korrekt. Øvelser og rygtræning virker forebyggende men kan også nogle gange helbrede, hvis de udføres korrekt i hvert enkelt tilfælde.

Mange kiropraktiske klinikker har oprettet deres egne rygtrænnings-centre. Her er det muligt, at få optrænet svage led og muskler under kyndig vejledning. Har du i årevis været generet af tilbagevendende rygsmerter, haft mere eller mindre småondt hele tiden, eller lige er kommet dig efter et slemt hold i ryggen, kan du gennem intensiv træning meget ofte opnå væsentlige forbedringer. Det giver samtidig tryghed for patienten, at kiropraktoren kender dig og kan følge, hvordan træningen forbedrer din tilstand.

Der er mange rygproblemer, der udvikler sig over længere perioder, måske måneder eller år, før der viser sig symptomer på, at den er gal. Kiropraktisk behandling kan tit bedre på den slags tilstande, men der er en tendens til, at problemerne hurtigere vender tilbage, hvis behandlingen afsluttes, sâ snart symptomerne er væk. For at forebygge at funktionsforstyrrelserne opstår igen, gør man så ofte intervallerne mellem behandlingerne længere og længere, efter-hånden som behandlingen skrider frem, og det går bedre. I nogle tilfælde møder du bagefter til kontrol for at kiropraktoren evt. kan korrigere problemer I muskler eller led, der kan være under udvikling. Det er som bekendt bedre at forebygge end at helbrede.

Rygsmerter er først og fremmest et problem for den enkelte, der har ondt. Men også for samfundet er konsekvenserne enorme, først og fremmest økonomisk. I dag er kiropraktisk behandling af rygsmerter den form for behandling, der har flest undersøgelsesresultater med dokumentation af effektivitet- både på kort og på lang sigt. Der er derfor næppe nogen tvivl om, at kiropraktisk behandling oqså fremover vil komme til at hjælpe flere og flere mennesker der har problemer med ryggen.