Nethindeløsning (Amotio retinae) Artikel

Hvad er Nethindeløsning (Amotio retinae) symptomer på Nethindeløsning, behandling af Nethindeløsning, komplikationer ved Nethindeløsning, diagnosen Nethindeløsning, forebyggelse af Nethindeløsning


Definition og årsager<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Nethindeløsning er en sjælden sygdom. Ca. 500 mennesker får sygdommen om året her i Danmark. Nethinden ligger på indersiden af hele øjets bageste halvdel. Det er den, lyset rammer, når det trænger igennem pupillen, og det er nethindens celler, der fortæller hjernen, hvad man ser. Skader på nethinden vil derfor medføre nedsat eller tabt syn.

Som navnet siger, er nethindeløsning en tilstand, hvor nethinden skiller sig fra øjets inderside, den "falder af". Det medfører, at nethindens syns-celler ikke kan signalere til hjernen, og synet forsvinder. Sygdommen er derfor meget alvorlig. Der er flere årsager til, at nethindeløsning opstår.

Den almindeligste årsag er, at der kommer en rift i nethinden. Øjet er fyldt ud af en stor gele-agtig masse, der kaldes glaslegemet. Jo ældre man bliver, jo mere uklart bliver glaslegemet. Hos nogle vil glaslegemet falde helt sammen. Da glaslegemet hænger sammen med nethinden, vil glaslegemet trække lidt af nethinden med sig, når det falder sammen og derved lave en rift. Gennem riften kan væske trænge ind bag nethinden og dermed løsne den fra øjets inderside. Risikofaktorer for denne slags nethindeløsning er høj alder, skader mod øjet, operationer på øjet og nærsynethed.

Andre årsager til nethindeløsning er diabetes i øjnene og tumorer bag nethinden.

Symptomer på nethindeløsning

  • "Fluer" for øjnene. Alle mennesker har "fluer", som skyldes små uklarheder i glaslegemet. Hvis der pludselig kommer flere fluer (eller "edderkoppespind" eller "blafrende gardiner") kan det være tegn på, at glaslegemet er faldet sammen.

  • Små lyn eller lysglimt kan være tegn på en rift i nethinden.

  • En skygge, der som et rullegardin trækkes ned eller op foran øjet, er tegn på akut nethindeløsning.

Forholdsregler og behandling af nethindeløsning

Hvis man opdager tegn på nethindeløsning, bør man søge læge med det samme. Synet kan som regel reddes, hvis man behandles i tide, men er det først gået tabt, kan man ikke gøre noget.

Sygdommen konstateres ved at kigge ind på nethinden med en speciel lampe (et oftalmoskop).

Indtil behandling kan foretages, skal man ligge ned i en seng og undgå læsning eller lignende belastning af øjet. Der er flere typer af behandling:

  • Et gummibånd lægges rundt om øjet. Dette presser glaslegemet ind mod nethinden, som herved holdes på plads.

  • Ved en operation fjernes det sammenfaldne glaslegeme, og i stedet fyldes øjet op med gas eller silikone. Dette holder nethinden på plads.


  • Nethindeløsning kan forhindres, hvis en rift i nethinden opdages, og man behandler med laser.