Neuromuskulær teknik kategori

Neuromuskulær trykteknik er en form for dybtgående massage på spændt muskulatur, hvor kroppens egne endorfiner (smertestillende kemiske stoffer) frigøres og får musklerne til at slappe af.

Neuromuskulær trykteknik (NMT) er en form for massage, hvor man arbejder på tværs af musklernes tilhæftningssteder, og udløser kroppens endorfiner, som får kroppen til at slappe af.

Kroppens endorfiner frigøres, når der sættes gang i bestemte enzymprocesser. En frigørelse af disse morfinstoffer i store mængder er således i stand til at bekæmpe smerten indefra, og dermed lindre eller helt fjerne smerter i muskulaturen.

NMT går ud på at bryde smerte, og få den til at forsvinde ved at få musklerne til at slappe af gennem aktivering af kroppens morfinstoffer. Det menes, at anspændtheden sætter gang i en proces, der får muskelspændingen til at spredes til andre steder i kroppen. Denne smertespredning er selvforstærkende, i det den virker tilbage på den oprindelige smerte, hvor der således opstår en ond cirkel.

NMT kan ses i forlængelse med f.eks. zoneterapi.

Hvad kan behandles med neuromuskulær trykteknik?

NMT kan anvendes til behandling af spændinger i muskulaturen med smerter eller nedsat bevægelighed, som ofte skyldes skader eller hårdt/uvant arbejde.

Ved neuromuskulær behandling manipuleres de aktuelle muskler på tilhæftningsstedet med en speciel trykteknik, som nedsætter muskelspændingen og øger smidigheden.

Hvordan foregår en behandling med neuromuskulær trykteknik?

En behandling med NMT findes i forlængelse med andre typer behandling, f.eks. zoneterapi, hvor der trykkes på nerverne i spændte muskler. De ømme steder sidder ofte ved enderne af musklerne og giver kun smerte på selve stedet.

Behandleren trykker dybt flere gange med en fingerspids eller med albuen og laver en lille bevægelse på tværs af musklen. Somme tider stimulerer behandleren punkterne med el. Med NMT sker behandlingen ud fra en helhedsbetragning, således at behandlingen kommer hele vejen rundt, og ikke kun på det aktuelle smertested.

Teorien bag NMT går ud på, at kunne påvirke klientens nervesystem, så kroppen begynder at producere sine egne smertestillende stoffer (endorfiner), som får musklerne til at slappe af.