Nøglehullet - et mærke på sunde madvarer tema

Nøglehullet er et nyt fælles nordisk ernæringsmærke, der kan bruges på fødevarer med mindre fedt, salt og sukker og mere fuldkorn og fiber. Kun fødevarer, der bidrager til en sund og varieret kost kan blive Nøglehulsmærket. Slik, is, sodavand og lignende varer kan derfor ikke blive mærket

Sundhedsguiden.dk - Nøglehullet- et mærke på sunde madvarer | nøglehulsmærket, ernæringsmærke, sund kost

Kig efter Nøglehullet, når du
handler. Det er garanti for et
sundere valgNøglehullet er et nyt fælles nordisk ernæringsmærke, der kan bruges på fødevarer med mindre fedt, salt og sukker og mere fuldkorn og fiber. Kun fødevarer, der bidrager til en sund og varieret kost kan blive Nøglehulsmærket. Slik, is, sodavand og lignende varer kan derfor ikke blive mærket.

Let at træffe ernæringsrigtige valg

Det kommende Nøglehulsmærke skal gøre det lettere for forbrugerne at træffe det mest ernæringsrigtige valg. Det skal altså være lettere at vælge fødevarer med mange kostfibre og med mindre indhold af fedt, mættet fedt, sukker og salt. Nøglehullet er et supplement til den generelle ernæringsoplysning og de 8 officielle kostråd.

Kriterier fastsat på et videnskabeligt grundlag

Fødevareministeriet har i samarbejde med de norske og svenske fødevaremyndigheder fastsat kriterierne bag Nøglehullet. Anbefalinger til indholdet af fedt og mættet fedt, sukker, salt og fuldkorn / fiber er baseret på forskningsresultater og afstemt med branchen og eksperter.

Følgende fødevarer kan få nøglehulsmærket:

  • Mejeriprodukter (mælk, yoghurt, ost), samt vegetabilske produkter med sammen brugsområde som mejeriprodukter, fx sojamælk.
  • Margarine og olier.
  • Kød, fisk og produkter af disse.
  • Færdigretter (middag, madtærter/pizza, smørrebrød/wraps, supper).
  • Frugt, bær, kartofler, grønsager.
  • Brød og andre kornprodukter (knækbrød, morgenmadsprodukter, pasta, mel, grødtyper).
På fødevarer mærket med Nøglehullet skal der også være en næringsdeklaration.

Kravene til Nøglehullet

For at leve op til Nøglehulsmærket, må fødevarerne bla. ikke indeholde sødestoffer eller nye ingredienser med sødestofegenskaber.
De Olier og/eller andre fedtstoffer, der anvendes i nøglehulsmærkede produkter, må maksimalt indeholde i alt 2 g industrielt fremstillede transfedtsyrer pr. 100 g olie og/eller fedt.
Nøglehullet kan ikke kan anvendes på fødevarer beregnet til børn op til 3 år.

En frivillig ordning for fødevareproducenterne

Ordningen er frivillig. Det er op til fødevareproducenterne at beslutte om, og i hvilket omfang, Nøglehullet skal indgå i markedsføringen af deres produkter.
Her kan du læse hele bekendtgørelsen om Nøglehullet indenfor de enkelte fødevaregrupper.

Relaterede artikler

artikel

Sygdomme i brystvorterne

Oftest er sygdomme i brystvorterne ikke alvorlige, men nogle gange kan symp...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Kold lungebetændelse (Mycoplasma pneumoniae)

Kold lungebetændelse er et misvisende navn, dels fordi det sjældent udvikle...

Redaktionen 02/12/2010
artikel

Badning af barnet

Ved fødslen har børn, der er født til tiden, et lag fosterfedt på huden. De...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Vitalrådet kritiserer nyt forskningsresultat af A og E vitamin

Et dansk forskningsprojekt, som netop er offentliggjort i Chocrane konklude...

Redaktionen 26/04/2012
artikel

Kvindens symptomer på hjertekarsygdomme

Kvinder har ofte ikke samme smerter som mænd ved en blodprop. Kun hver tred...

Redaktionen 08/06/2010
artikel

Hvis barnet er platfodet, hjulbenet eller kalveknæet

Hvis barnet er platfodet, hjulbenet eller kalveknæet.

Redaktionen 14/10/2003
kategori

Grafologi

Grafologi er studiet af, hvordan menneskets karakter, viser sig i håndskrif...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Hurtig behandling kan sætte leddegigt i ro

En hurtig indsats og en aggressiv behandling giver langt bedre resultater f...

Redaktionen 27/04/2011
artikel

Hvilke kvinder har risiko for hjertekarsygdomme?

Der er en række faktorer, som kan øge risikoen for at få hjertekarsygdom so...

Redaktionen 08/06/2010