Normalt blodtryk artikel

Et normalt blodtryk ligger omkring 120/80. Men med alderen bliver ens pulsårer stivere og mindre eftergivelige. Derfor kan blodtrykket stige, og det er ikke unormalt at have et systolisk blodtryk omkring 150 mmHg i 70 års alderen. Mange kan for eksempel blive nervøse, når de skal til læge, og nervøsitet hæver blodtrykket (white coat effekt).

Det normale blodtryk

Hjertet pumper regelmæssigt iltmættet blod ud i arterierne (pulsårerne). Dette når ud til alle organer og væv i kroppen, hvor ilten bliver brugt. Det iltfattige blod føres tilbage til hjertet med venerne (blodårerne). Det iltfattige blod pumpes ud i lungerne, hvor det afgiver kultveilte (CO2) som udåndes. Det nu CO2 fattige blod kan så optage den ilt, vi har fået i lungerne ved indåndingen.

Læs også: Hjertesvigt - det dårligt pumpende hjerte

Hjertet er en muskel, hvis primære formål er at trække sig sammen, og derved pumpe blod ud af hjertet til kredsløbet og videre til alle organerne. Det tryk, som hjertet danner på blodkarene når det pumper, kaldes blodtrykket. Trykket måles i, hvor mange millimeter kviksølv det kan "løfte". Der måles to blodtryk. Det systoliske (den høje værdi) tryk fremkommer, når hjertet trækker sig maksimalt sammen og pumper blod ud i pulsårerne. Det diastoliske (den lave værdi) blodtryk måles, når hjertet slapper af og fyldes med blod fra de store vener. Man skriver det som f.eks. 120/80 mm Hg, og det læses 120 over 80 mm kviksølv.


Annonce:

Et normalt blodtryk ligger med det systoliske tryk i intervallet 100-140 og med det diastoliske tryk i intervallet 60-90. Med alderen bliver pulsårene stivere og mindre eftergivelige. Derfor kan blodtrykket stige, og det er ikke unormalt at have et systolisk blodtryk på omkring 150 mmHg i 70 års alderen.

Blodtrykket ændrer sig alt efter hvad vi foretager os, og det er ikke unormalt at have et højere blodtryk end det i normalområdet når man for eksempel er aktiv. Det er et forhøjet hvileblodtryk, der er uønsket og potentielt farligt. Når blodtrykket omtales blandt fagfolk, er det underforstået at, der er tale om blodtryk målt i hvile.

Læs også: Lavt blodtryk (Hypotoni, Hypotension)

Blodtrykket er individuelt, og varierer fra person til person. Man kan udover et forhøjet blodtryk også have lavt blodtryk. Kost og ernæring, motion og rygestop spiller en central rolle i at opretholde et normalt blodtryk.

Måling af blodtrykket

Blodtrykket måles i overarmens arterie med et blodtryksapparat. En manchet lægges rundt om armen, og pumpes op til en trykværdi over det forventede blodtryk. Pulsåren afklemmes fuldstændigt. Ved at lukke luften langsomt ud af manchetten, kan lægen med stetoskop i albuebøjningen høre, hvornår pulsen (blodet) kommer tilbage, og aflæse trykket på en måler.

I dag kan det gøres automatisk, og der findes små elektroniske hjemme-blodtryksmålere. Det er vigtigt, at armen, og dermed også manchetten, er i samme højde som hjertet, når trykket måles, ellers kan det give en misvisende værdi.

Annonce:


Får man taget sit blodtryk hos lægen, skal denne første gang måle trykket i begge arme, da der kan være forskel på blodtrykket fra arm til arm. Efterfølgende skal trykket måles i den arm med det højeste tryk.


Læs også: Blodprop i hjertet


Det er vigtigt, at blodtrykket måles i hvile, efter at man f.eks. har ligget ned i ca. 5 min. Man bør ikke have drukket kaffe eller have røget tobak umiddelbart inden.

Nervøsitet øger blodtrykket

Mange kan blive nervøse, når de skal til læge, og nervøsitet hæver blodtrykket (white coat effekt). Blodtrykket skal derfor kontrolleres jævnligt over nogle måneder før evt. blodtrykssænkende behandling startes.

Relaterede artikler

artikel

Knogleskørhed - forebyggelse og sundhedsfremme

I mange tilfælde opstår de første knogleskørhedsbrud fra 60-års alderen. De...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Knogleskørhed hos mænd - Forebyggelse og behandling

De fleste opfatter knogleskørhed som en sygdom, der primært rammer kvinder ...

Redaktionen 12/06/2006
artikel

Knogleskørhed og hormonbehandling

Der er flere faktorer forbundet med øget risiko for knogleskørhed, hvor den...

Redaktionen 23/05/2006
artikel

Nyttig viden om knogleskørhed

Læs mere om nyttig viden om knogleskørhed, som bl.a. bløde knogler, knogleb...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Knoglebrud (Frakturer)

Et knoglebrud (en fraktur) er en tilstand, hvor knoglen udsættes for større...

Redaktionen 19/10/2006
artikel

Slut med gamle svæklinge

Slut med gamle svæklinge. Mangel på et vigtigt antioxiderende enzym ser ud ...

Redaktionen 11/09/2006
artikel

Generelt om knogleskørhed

Man taler om knogleskørhed (osteoporose) når der er forsvundet så meget af ...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Spontan abort

En spontan abort er afstødning af fosteret før udløbet af 22. graviditetsug...

Redaktionen 09/03/2007
artikel

Graviditet udenfor livmoderen (Ekstrauterin graviditet, Ektopisk graviditet)

Graviditet udenfor livmoderen skyldes at æggeledernes evne til at transport...

Redaktionen 06/03/2007