Øjenlågsbetændelse (Blepharitis) Artikel

Øjenlågsbetændelse er en irritation af hud og slimhinde på øjenlågene. De fleste former for pludseligt opstået øjenlågsbetændelse skyldes bakterier. Øjenlågsbetændelse kan forebygges med god hygiejne omkring øjnene. Læs om Symptomer. Læs om behandling. Læs om forebyggelse.

Definition og årsager

Øjenlågsbetændelse er en irritation af hud og slimhinde på øjenlågene. Der kan være tale om egentlig betændelse med bakterier, eller det kan være led i forskellige hudsygdomme som f.eks. rosacea . Oftest er området lige omkring øjenvipperne værst angrebet. Der findes også mere lokaliserede former for øjenlågsbetændelse, hvor betændelsen udgår fra en kirtel i øjenlåget, dette kaldes så bygkorn .

Symptomer på øjenlågsbetændelse

  • Rødme af øjenlågene, særligt af kanterne på øjenlåget. Der kan også ses rødme af selve øjet.
  • Skæl og skorper af indtørret pus på huden på øjenlågene.
  • Hævelse af øjenlågene.
  • Kløe i øjenomgivelserne.
  • Øjenvipperne klistrer sammen, og de enkelte vipper falder let af.
  • Tågesyn ved anstrengelse af synet.
  • Hvis øjenlågsbetændelse er led i rosacea , ses samtidig også symptomer på dette som fedtet, let skællende hud i ansigtet samt rødme af huden i ansigtet.

Forholdsregler og diagnose

Hvis det er første gang, man oplever symptomer på øjenlågsbetændelse, bør man gå til sin egen læge for at få stillet diagnosen. Hvis man derimod har haft det flere gange før, kan man ofte nøjes med at behandle derhjemme. Dog bør man altid søge læge, hvis der er påvirket syn. Lægen stiller diagnosen på det klassiske udseende af øjenlågene.

Behandling af øjenlågsbetændelse

De fleste former for pludseligt opstået øjenlågsbetændelse skyldes bakterier, hvorfor behandling med øjendråber eller øjensalve indeholdende antibiotika kan være nødvendig. Der kan også i særlige tilfælde behandles med binyrebarkhormon. Samtidig er det vigtigt, at man holder øjenlågene rene. Man bør rense øjenvipperne morgen og aften med lunkent vand på en fugtet vatpind. Der kan også anvendes babyshampoo eller særlige renseprodukter til øjenvipperne.

I nogle tilfælde kan der være god effekt af at lægge varme omslag over øjnene og derefter malke sekret ud af øjenlågene. Hvis øjenlågsbetændelsen er led i rosacea , kan det være nødvendigt at behandle med tetracyklin, der er en slags antibiotika. Denne behandling må ikke gives til børn.

Forebyggelse af øjenlågsbetændelse

Hvis man har tendens til at få øjenlågsbetændelse, er det vigtigt, at man har god hygiejne omkring øjnene. Øjenomgivelserne bør vaskes grundigt morgen og aften.