Oftalmologi (øjensygdomme) Artikel

Oftalmologi er det lægelige speciale, som beskæftiger sig medicinsk og kirurgisk med sygdomme i øjne og synsbaner herunder bestemmelse af brille- og kontaktlinsestyrker. Oftalmologien udføres af speciallæger i øjensygdomme.

Speciallægens uddannelse

Den samlede uddannelsesvarighed ud over den lægelige grunduddannelse og turnus er på fem år, som fordeler sig med 54 måneder på oftalmologiske afdelinger og et halvt år på en neurologisk afdeling. På de oftalmologiske afdelinger finder kursisten ansættelse som reservelæge i to år (et år i en introduktionsstilling og et år i en undervisningsstilling) samt to år som 1. reservelæge. Dokumentation for den operative uddannelse indgår i den samlede vurdering af uddannelsesforløbet.

Øjenlægen kan arbejde på hospital eller have sin egen praksis.

Arbejdsområder

Alt, hvad der har med øjnene at gøre, hører i princippet til øjenlægens arbejdsområde. Det gælder såvel kirurgisk og medicinsk arbejde som diagnosticering og behandling af voksne og børn.

Nogle børn skeler. Når de er helt små ? dvs. de første ca. 8 mdr. ?, betyder det intet, men på et tidspunkt, hvis det ikke i mellemtiden har rettet sig, skal der gribes ind for at sikre synet på begge øjne og forhindre permanent skelen.

Blandt voksne (og børn) findes utallige øjensygdomme. Man kan få betændelse i øjet (hvilket dog oftest klares hos patientens egen læge), eller man kan have smerter af forskellige årsager. Man kan være født blind, eller man kan blive blind pga. sukkersyge eller et uheld, f.eks. som følge af en nytårsraket!

Det sker, at en patient klager over synsforstyrrelser, flimren eller ""blinde punkter"". Der kan i sådanne tilfælde være tale om for højt blodtryk, stress, en god- eller ondartet hjernesvulst eller andet, der ligger ""uden for"" øjenhulen. Det er øjenlægens opgave at finde frem til årsagen - også selv om årsagen skulle vise sig at findes et andet sted end i selve øjnene.

Mange mennesker har brug for briller. Man kan enten være nær- eller langsynet, hvilket skyldes at lysets brydning ikke falder optimalt i øjet, og dette korrigeres med brilleglas. Øjenlægen kan, i skarp konkurrence med optikerne, fortælle patienten, hvilke brilleglas der vil kunne bidrage til et bedre syn.

Øjenlægen udfører også kosmetiske operationer. Hvis f.eks. øjenlågene ""hænger"" for meget ned over selve øjnene, kan den overskydende hud skæres væk. Dette er som regel forbeholdt privat praksis.