Oftalmologi (øjensygdomme) tema

Oftalmologi er det lægelige speciale, som beskæftiger sig medicinsk og kirurgisk med sygdomme i øjne og synsbaner herunder bestemmelse af brille- og kontaktlinsestyrker. Oftalmologien udføres af speciallæger i øjensygdomme.

Speciallægens uddannelse

Den samlede uddannelsesvarighed ud over den lægelige grunduddannelse og turnus er på fem år, som fordeler sig med 54 måneder på oftalmologiske afdelinger og et halvt år på en neurologisk afdeling. På de oftalmologiske afdelinger finder kursisten ansættelse som reservelæge i to år (et år i en introduktionsstilling og et år i en undervisningsstilling) samt to år som 1. reservelæge. Dokumentation for den operative uddannelse indgår i den samlede vurdering af uddannelsesforløbet.

Øjenlægen kan arbejde på hospital eller have sin egen praksis.

Arbejdsområder

Alt, hvad der har med øjnene at gøre, hører i princippet til øjenlægens arbejdsområde. Det gælder såvel kirurgisk og medicinsk arbejde som diagnosticering og behandling af voksne og børn.

Nogle børn skeler. Når de er helt små ? dvs. de første ca. 8 mdr. ?, betyder det intet, men på et tidspunkt, hvis det ikke i mellemtiden har rettet sig, skal der gribes ind for at sikre synet på begge øjne og forhindre permanent skelen.

Blandt voksne (og børn) findes utallige øjensygdomme. Man kan få betændelse i øjet (hvilket dog oftest klares hos patientens egen læge), eller man kan have smerter af forskellige årsager. Man kan være født blind, eller man kan blive blind pga. sukkersyge eller et uheld, f.eks. som følge af en nytårsraket!

Det sker, at en patient klager over synsforstyrrelser, flimren eller ""blinde punkter"". Der kan i sådanne tilfælde være tale om for højt blodtryk, stress, en god- eller ondartet hjernesvulst eller andet, der ligger ""uden for"" øjenhulen. Det er øjenlægens opgave at finde frem til årsagen - også selv om årsagen skulle vise sig at findes et andet sted end i selve øjnene.

Mange mennesker har brug for briller. Man kan enten være nær- eller langsynet, hvilket skyldes at lysets brydning ikke falder optimalt i øjet, og dette korrigeres med brilleglas. Øjenlægen kan, i skarp konkurrence med optikerne, fortælle patienten, hvilke brilleglas der vil kunne bidrage til et bedre syn.

Øjenlægen udfører også kosmetiske operationer. Hvis f.eks. øjenlågene ""hænger"" for meget ned over selve øjnene, kan den overskydende hud skæres væk. Dette er som regel forbeholdt privat praksis.

Artikler

artikel

Spædbarnets kropstemperatur

I dyb søvn reagerer barnets stofskifte ikke, hvis temperaturen sænkes i rum...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Ubalance i underlivet

Symptomer som kløe, udflåd og svie i skeden lader mange kvinder tro, at de ...

Redaktionen 20/11/2007
artikel

Uldbukser

Bruges uden på en stofble og bomuldsbukser i stedet for plasticsnip eller g...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Ulykker

Børn i alle aldre er udsat for ulykker, fordi barnet hele tiden udvikler si...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Spædbarnets urin

De første døgn kan barnets urinmængde være sparsom, men barnet skal have ti...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Æggestokkene, livmoderen og livmoderhalsen

I æggestokkene, livmoderen og livmoderhalsen, kan der opstå sygdomme som bl...

Redaktionen 03/02/2009
artikel

Børnesygdomme

Det kan være svært at afgøre om et lille barn er sygt. Sommetider optræder ...

Redaktionen 23/01/2009
kategori

Kiropraktik

En kiropraktor kan hjælpe med problemer i muskler og led i f.eks. ryg og na...

Redaktionen 19/02/2009
artikel

Urinvejsinfektion

Infektion i urinvejene er en meget almindelig lidelse. Hos spædbørn er det ...

Redaktionen 14/10/2003