Overfladisk årebetændelse (Flebitis, Tromboflebitis) Artikel

Overfladisk årebetændelse er en betændelsestilstand i de overfladiske vener. Oftest rammes venerne på skinnebenene. Symptomerne smerter og rødmen i området og venen bliver hård og øm ved berøring. Behandling ud over ro er ofte ikke nødvendig og tilstanden ofte ikke alvorlig.

Definition og årsag

Flebitis dækker over en betændelsestilstand i en blodåre (en vene). Ved betændelsen hæver venen op, og indersiden af karret bliver ujævn. Dette gør, at blodet lettere klumper sammen, og der dannes en blodprop (i dette tilfælde kaldet tromboflebitis).

Betændelsen er oftest en reaktion på direkte skade på venen. Det ses som resultat af lægebehandling med medicin gennem en vene (f.eks. ved drop), hvor stikket har skadet venen, eller hvor det indsprøjtede stof har fremkaldt en betændelsesreaktion.

Tromboflebitis opstår også ofte i forbindelse med åreknuder, hvor blodet nemmere størkner, da det ikke løber så hurtigt gennem årerne som normalt.

Tilstanden kan også være forårsaget af sygdomme som kræft eller polyarteritis nodosa.

Flebitter er hyppigst i de yderste vener, heraf navnet overfladisk årebetændelse. De yderste vener findes primært på hænder, underarme, fødder og skinneben. Oftest rammes de overfladiske vener på skinnebenene.

Hos kvinder er tilstanden hyppigere end hos mænd.

Symptomer på overfladisk årebetændelse

Symptomerne udvikler sig som regel over 24 til 48 timer, og de viser sig ved, at venen bliver rød og smertende. Åren bliver samtidig hård, og den er øm ved berøring. Der kan optræde let feber. Der er ofte åreknuder i området.

Behandling og forløb

Tilstanden er som regel ikke alvorlig og kræver ingen anden behandling end ro til den irriterede vene. Forløbet strækker sig over et par uger og kan evt. fremskyndes med betændelseshæmmende midler som f.eks. ibuprofen eller acetylsalicylsyre. Lægen kan vælge at give blodfortyndende tabletter eller salve.

Skyldes tilstanden anden tilgrundliggende sygdom, vil risikoen for gentagen tromboflebitis ofte være øget.

I svære tilfælde, hvor blodproppen spredes til de dybe vener, kan karkirurgi komme på tale.