Porfyri tema


Porfyri ytrer sig ved forstyrrelser i kroppens omsætning af porfyriner, røde, jernfri blodfarvestoffer. Porfyriner udskilles normalt i små mængder i urinen. Sygdommen forekommer i to arvelige former, hvor urinen farves mørkerød som følge at, at farvestofferne dannes i unormalt store mængder og samles i leveren, fordøjelsessystemet, hjernen og nervesystemet eller huden.

Symptomer


Porfyri er en usædvanlig sygdom. Symptomerne ved de arvelige former optræder almindeligvis først i voksenalderen, i mange tilfælde i forbindelse med en udløsende faktor. Sådanne faktorer kan være indtagelse af visse lægemidler, p-piller eller alkohol, solbestråling eller graviditet. Symptomerne ved porfyri varierer da der findes flere forskellige former for sygdommen. Forstyrrelser i leveren og milten er almindelige følgetilstande, og også at huden bliver unormalt følsom over for lys. Til symptomerne hører også mavesmerter, påvirkning af nervesystemet med lammelser og psykiske sygdomme som manio-depressiv psykose og depression samt hudforandringer med kløe og blærer.

Eftersom alle former for porfyri er sjældne er det ikke sandsynligt at man har sygdommen, hvis den ikke forekommer i familien. Diagnosen stilles efter en analyse af urin og afføring. Sygdommen kan ikke behandles, hvorfor man må stille sig tilfreds med at søge at klarlægge de udløsende faktorer ved at undgå solbadning samt madvarer og stoffer, som kan fremkalde symptomerne, blandt andre en række lægemidler. Kvinder med porfyri kan have brug for rådgivning om præventionsmidler og særskilt pleje under og umiddelbart efter graviditet.

Artikler

artikel

Kvindens sygdomme

Læs om kvindens sygdomme og få mere viden om bl.a. cyster i æggestokkene, e...

Redaktionen 16/03/2006
artikel

Generelt om kønssygdomme

Måske kommer der pludselig en underlig væske, man ikke kender - måske svier...

Redaktionen 12/01/2005
artikel

Stress-inkontinens

Der er flere årsager til hvorfor man har stress-inkontinens. Hvis du kan sv...

Redaktionen 09/08/2005
artikel

Ufrivillig vandladning (urininkontinens)

Ved ufrivillig vandladning forstår man ufrivillig urinafgang, som forårsage...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Astma hos børn

Astma og astmatisk bronkitis vil blive behandlet under et i dette afsnit, i...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

At rejse med børn

Her kan du læse om at have børn med på rejsen. Få tips til at undgå at dit ...

Redaktionen 14/10/2003