Priaprisme (Langvarig og smertefuld erektion) Artikel

Priaprisme betyder langvarig og smertefuld erektion. Priaprisme kan skyldes traumer mod penis, der giver en lækage af svulmelegemerne i penis. Årsagen til priaprisme kan være nedsat tømning af svulmelegemerne.


Definition og årsager


Priaprisme er langvarig og smertefuld erektion. Tilstanden inddeles i høj-flow priaprisme og lav-flow priaprisme. Førstnævnte ses efter traumer mod penis, og skyldes en lækage af svulmelegemerne i penis. Lav-flow skyldes nedsat tømning af svulmelegemerne. Dette fører til vedvarende erektion og smerter som følge af iltmangel og ophobning af affaldsstoffer i penis.

Efter indførslen af farmakologiske potensmidler, er der kommet en stigning i antallet af priaprismetilfælde.

Symptomer på priaprisme


Ved lav-flow priaprisme oplever patienten ofte en vedvarende erektion efter ejakulation, eller han vågner med erektionen. Denne bliver efter timer smertende. Ved høj-flow priaprisme er penis halvstiv og mindre øm.

Forholdsregler og diagnose af priaprisme


Diagnosen stilles ved ovenstående fund. Høj-flow priaprisme diagnosen suppleres af en ultralydscanning .

Behandling af priaprisme


Behandlingen af lav-flow priaprisme er tømning af svulmelegemerne i penis. Dette gøres ved at indsætte en nål gennem penishovedet, evt. forudgået af lokalbedøvelse. Herefter observeres om erektionen gendannes, og der tømmes på ny og injiceres medicin i penis.

Behandlingen af høj-flow priaprisme er ikke akut, men der kan planlægges en operation for at finde defekten, der herefter behandles. Det kan dog være nødvendigt at tømme penis alligevel af diagnostiske årsager, da det kan være svært at skelne de to tilstande.