Proteinintolerans Artikel

At netop gluten og mælk påvirker mennesker psykisk, dokumenteres i ny forskning. Overlæge Karl-Ludvig Reichelt fra Rigshospitalet i Oslo har påvist, at fejl i fordøjelsessystemet kan bevirke, at nogle mennesker udvikler skizofreni, autisme, hyperaktivitet, anoreksi, hyperaktivitet, anoreksi eller alvorlige depressioner.

At netop gluten og mælk påvirker mennesker psykisk, dokumenteres i ny forskning. Overlæge Karl-Ludvig Reichelt fra Rigshospitalet i Oslo har påvist, at fejl i fordøjelsessystemet kan bevirke, at nogle mennesker udvikler skizofreni, autisme, hyperaktivitet, anoreksi eller alvorlige depressioner.

Mangel på enzym giver problemer

Mangel på bestemte enzymer gør, at proteiner fra især mælk og gluten ikke bliver spaltet ordentligt, hvorfor der udvikles giftstoffer af morfinlignende typer, der kan påvirke hjernen og nervesystemet. Ved Madlavoll skole i Stavanger har man gode erfaringer med at sætte urolige børn på en diæt, der udelukker mælk og gluten.

Forsøg med autister viser gode resultater

Førnævnte overlæge, Karl Ludvig Reichelt, har sammen med danske og engelske forskere i et par år udført en videnskabelig undersøgelse af en gruppe danske børn med autisme, der gennemførte en gluten- og mælkefri diæt.
Resultaterne, der blev offentliggjort i foråret 2010, viste at flere børn havde glæde af en diæt. Gennem årene har jeg mødt mange forældre, der har oplevet store fremskridt via diæter, mens andre har oplevet få eller slet ingen forbedringer. Det kan være afgørende at få målt koncentrationen af morfinpeptider i urinen.

Om Frede Bräuner

Frede Bräuner blev uddannet folkeskolelærer 1983 og arbejdede i folkeskolen frem til 1985, hvor han blev ansat i Heltidsundervisningen under Århus Ungdomsskole.

Han har gennem alle årene beskæftiget sig med sammenhængen mellem kost, adfærd og indlæringsevne Siden 1998 har han deltaget i den offentlige debat om emnet gennem radio og tv, avisartikler, foredrag mv.

I 2002 udgav Frede Bräuner bogen Kost – adfærd – indlæringsevne, der i 2010 udkom i 5. udgave..

Information fra Sundhedsguiden

Denne artikel stammer fra bogen " Kost – adfærd – indlæringsevne" af Frede Bräuner. Indholdet er et udtryk for forfatterens egen holdning og erfaring.
Man bør altid kontakte sin læge, før man begynder at eksperimentere med eller vælger at udelukke visse fødevarer fra kosten. Man bør også tale med sin læge, om brug af kosttilskud.