Psoriasis øger risikoen for diabetes Artikel

Mennesker med psoriasis har større risiko for at blive ramt af diabetes end andre mennesker. Det er en dansk undersøgelse, der bekræfter mistanken om sammenhængen mellem de to sygdomme. Læge vil have mere opmærksomhed på problemet.

Psoriasis-patienter skal også kæmpe imod diabetes-spøgelset

Folk med psoriasis har mange forskellige aspekter at skulle forholde sig til i hverdagen i forbindelse med deres sygdom. En stor dansk undersøgelse viser, at psoriasis-patienter nu også har folkesygdommen diabetes tæt inde på livet. Risikoen for diabetes er højere hos folk med psoriasis end hos mennesker, der ikke lider af sygdommen.

Læs også:
Biologisk behandling af psoriasis

- Resultaterne supplerer tidligere forskning, der viser, at psoriasispatienter har en øget risiko for at få hjertekarsygdomme og metaboliske sygdomme. Vi bør skærpe opmærksomheden på denne store gruppe patienter og gøre mere for at finde ud af, hvilke skridt vi kan tage for at reducere deres risiko for at få hjertekarsygdomme, sagde læge Ole Ahlehoff ifølge videnskab.dk på en konference i München, hvor han offentliggjorde resultaterne for omverdenen.

Kronisk betændelse

Undersøgelsen involverer hele den danske befolkning. Blandt testpersonerne havde godt 50.000 psoriasis. Patienter med psoriasis har en kronisk betæbndelsestilstand i huden. Diabetes er også karakteriseret af kronisk betændelse, og at kroppen hele tiden er i alarmberedskab.

- Den kroniske alarmtilstand kan måske forklare, at disse patienter har en øget risiko for at få hjertekarsygdomme og diabetes, sagde Ole Ahlehoff på konferencen i München.

Læs også:
Susannes liv med psoriasis - Jeg har skabt min egen hyggetid

Testpersonerne blev fulgt i 13 år, og ud over en generel øget risiko for diabetes, så viste undersøgelsen også, at jo værre psoriasissen er, jo større er risikoen for diabetes. Resultatet ændrede sig ikke, når forskerne tog højde for alder, køn, socioøkonomisk status, brug af medicin og andre faktorer, der kan påvirke risikoen for at få diabetes.

På verdensplan er 125 millioner mennesker ramt af psoriasis.