Psoriasis og et socialt liv Artikel

Det første indtryk har ofte betydning for, hvordan omverdenen oplever en person.. Et håndtryk, udslet i ansigtet eller skæl på skuldrene kan have indflydelse på det første indtryk.

Man kommer nemt til at isolere sig

Derfor kan det være vanskeligt at gå ud og møde nye mennesker, når man har en iøjnefaldende hudsygdom. Frygten for, hvad andre folk tænker om ens pletter, får desværre mange med psoriasis til at holde sig væk og i stedet isolere sig derhjemme. Ligesom det kan være meget generende med skællene, fordi de samler sig i hvide plamager overalt, hvor en psoriatiker har stået eller siddet.

Vær åben om din sygdom

Omgivelsernes reaktion skyldes tit manglende forståelse for sygdommen og uvidenhed. Psoriasis patienter kan selv gøre en stor indsats ved at åbne lidt op og fortælle familie, venner og kollegaer om deres hudsygdom, så de har mulighed for at lære og forstå sygdommen

Opbakning fra de nærmeste

Familiens og vennernes opbakning i hverdagen har ofte stor betydning for psoriasispatienter. Hvis tingene går lidt skævt på arbejdspladsen eller i skolen, kan det påvirke psyken og dermed forværre psoriasissen. Har man familiens og vennernes opbakning, kan det ofte være lettere at komme igennem svære perioder.

Psoriasis påvirker hele familien

Det er vigtigt at være indstillet på, at psoriasis ikke kun påvirker psoriatikeren, men hele familien.
Det kan være hårdt at se, hvordan ens kære er påvirket af sygdommen. Det er frustrerende, fordi man ikke er i stand til at hjælpe. Som pårørende kan man komme til at tage så meget hensyn til psoriasispatienten, at man glemmer eller helt tilsidesætter sine egne behov.

Psoriasis og fritidsinteresser

Psoriasis sætter ikke en stopper for en aktiv fritid. Faktisk kan en fritidsinteresse være en god måde at aflede opmærksomheden fra sygdommen.
Fjerner fokus fra psoriasis
Når man dyrker en idrætsgren eller en hobby, er det ofte sporten eller hobbyen, der er i fokus, og ikke kroppens udseende. Derfor kan en fritidsaktivitet være en god måde at møde andre mennesker på, fordi fokus flyttes væk fra udseendet.

Lettere at holde sociale kontakter

Mange psoriasispatienter kan bevidst eller ubevidst have en tendens til at isolere sig fra omverdenen. Dyrker man en sport eller en hobby, hvor man et par gange om ugen møder andre mennesker, bliver man ”tvunget” til at socialisere. Det kan på sigt gøre det lettere at møde nye mennesker.

Svømmehallen kan bedre gigt

Mange mennesker med psoriasis undgår bevidst svømmehaller, fordi det er forbundet med at blotte psoriasispletterne. For folk med psoriasisgigt kan svømning være en god måde at holde kroppens led i bevægelse på. Man skal være opmærksom på, at klorvand, som bruges i de fleste svømmehaller, udtørrer huden. Det er derfor ekstra vigtigt med en god fugtgivende lotion efter et besøg i svømmehallen. Det er vigtigt at være opmærksom på, hvordan huden reagerer på klorvand, da ikke alle tåler klorvand lige godt.