Ringorm Artikel

Hvad er Ringorm, symptomer på ringorm, behandling af ringorm, forebyggelse af ringorm. Hvad er svampeinfektion


Definition og årsager


Ringorm er betegnelsen for svampeinfektion i ubehåret hud på kroppen, denne type infektion kaldes også tinea. Tinea er også skyld i svampeinfektioner andre steder, men her kaldes den så ikke for ringorm.

Sygdommen er betydelig mere almindelig hos børn end hos voksne. Hos børn optræder infektionen oftest på kroppen, fødderne og i hårbunden.
Smittekilden er hovedsagelig dyr som hunde, katte og andre dyr med pels. Dog kan børn også smitte andre børn.

Symptomer på ringorm


Infektion på kroppen og ansigtet
Infektionen kommer til udtryk ved runde, røde og skællende pletter, der klør. Pletterne vokser i periferien, mens centralt begynder helingen at ske. De kommer således til at ligne en ring, deraf navnet ringorm. Der kan være små blærer i randen af pletterne. Disse blærer kan flyde sammen i større figurer.

Infektion i hårbunden
Infektionen viser sig ved, at det klør og håret begynder at falde af i det ramte område. Området er rødt og skællende med knækkede hår.

Infektion i fødder og negle
Se Fodsvamp og neglesvamp .

Tilstanden er almindeligvis ikke alvorlig, men kan være skæmmende.

Behandling af ringorm


Ringorm behandles som mange andre svampeinfektioner med et svampemiddel lokalt på det ramte område. Ved store udbredte infektioner, og når svampen sidder i hårbunden og neglene, kan man behandle ved hjælp af svampemiddel i pilleform eller shampoo.

Forebyggelse af ringorm


Forebyggende kan man undgå at være i tæt kontakt med dyr og mennesker med svampeinfektion. Kendte smittekilder skal da også behandles for at undgå tilbagefald af sygdommen. Barnet kan sagtens gå i skole, når behandlingen er iværksat.