Sådan hjælper du dit barn med at finde ro og jordforbindelse Artikel

Børn har ligesom voksne en tendens til "at flygte op i hovedet," når de har det hårdt, er kede af det, eller føler de ikke slår til eller føler sig udenfor. Ifølge Kranio-Sakral terapeut Trine Rosenberg kan det være en god hjælp for et stresset barn at få jordforbindelse. Her kommer hun med lette øvelser, der kan hjælpe børn og voksne med at få ro i tankerne og kroppen.

Jordforbindelse giver ro i krop og tanker

Jordforbindelse giver en fornemmelse af hele kroppen og de tanker der flyver rundt i hovedet. Det er ofte problemet med hyperaktive børn, at følelserne overtager tankerne, og kontrollen/jordforbindelsen mangler. Børn der mangler jordforbindelse har ofte en dårlig balance (tumlere eller fumlere). Her kommer nogle enkle øvelser, som kan hjælpe børn og voksne med at finde kroppen.

Skubbeleg – hjælper barnet til at falde ned

Denne øvelse handler ikke om styrke, men om balance. Øvelsen kan være en god løsning i stedet for at skændes eller skælde ud. øvelsen hjælper med at ”falde ned”
  • Gå ned i knæ så du har ca. samme højde som barnet og skub så på hinandens skuldre.
  • For at gøre det til en leg kan du spørge ” hvem er stærkest” selvom det handler om jordforbindelse og ikke styrke.
  • Husk at det skal være sjovt, og at barnet skal vinde, så på et tidspunkt er du nødt til at lade dig falde, som om du taber.
Læs også: Børn og bevægelse - tips til motion i hverdagen

Stillepunkt – Afslapning til anspændte og urolige børn


Stillepunkt bruges af Kranio-Sakral terapeuter men du kan som forældre også bruge det på dine børn.

En meget effektiv måde at slappe centralnervesystemet af på, er denne afspændingsteknik, som Kranio-Sakral behandlere ofte benytter.
  • Læg barnet på ryggen på et blødt underlag, f.eks. en madras
  • Læg din hånd ind under korsbenet med håndfladen mod korsbenet. Populært vil man sige, at man holder under numsen eller bagdelen. Fingerspidserne går helt op mod ryggen og håndryggen ned mod madrassen. Slap helt af i hånden. Du vil evt. mærke en meget langsomt vuggende bevægelse 10-16 gange i minuttet, men behandlingen virker selvom du ikke kan mærke noget.
  • Hold fingerspidserne op mod ryggen i ca. et minut – slap derefter af i hånden – Du skal ikke gøre mere, men det kan være rart for barnet hvis du lægger den anden hånd på maven.
  • Hold hånden på samme sted i 15 minutter eller mere. Barnet er i en afspænding, så du må ikke flytte hånden for tidligt.
Hvis dit barn er meget stresset eller har traumer, kan det være en god ide at starte behandlingen hos en dygtig Kranio-Sakral terapeut med erfaring i Stillepunkt og behandling af børn.

Læs også:
ADHD - symptomer og behandling

Fodmassage

Fodmassage er en også en god måde at hjælpe dit barn med at få bedre jordforbindelse på. Ved at massere fodens individuelle knogler, påvirker du jordforbindelsespunkter under fodballen.
Sørg for, at du og dit barn sidder eller ligger godt. Det er vigtigt, at det er en rar situation. I skal rigtig hygge jer, for at barnet kan slappe af og tage imod berøringen.

Hvis du har bløde afslappede hænder, når du masserer, er det lettere for barnet at slappe af. Jo langsommere dine bevægelser er, jo roligere bliver barnet.
Du kan læse mere om kranio-Sakral terapi og børn i bogen "Hjælp dit barn" af Trine Rosenberg læs mere her