Sådan hjælper konditræning og styrketræning mod diabetes Artikel

Motion er vigtig når du skal kontrollere dit blodsukker. Har du forstadier til diabetes 2, er motion et effektivt middel til at forhindre, at du udvikler sygdommen. De seneste år, er der kommet forskningsresultater, som viser, at specielt intervaltræning er effektivt.

Motion øger insulinfølsomheden

Når du motionerer, øger du insulinfølsomheden, og det er godt, for det betyder, at du har et lavere insulinbehov og dit blodsukker niveau bliver lavere. Hvis du ligger på grænsen til at udvikle type 2 diabetes, det der også kaldes prædiabetes, kan motion altså sænke blodsukkerniveauet, så du ikke udvikler sygdommen.

Motion sænker nemlig produktionen af glukose og får samtidig musklerne til at øge glukoseoptagelsen

Læs også: Forebyg diabetes 2 med fysisk aktivitet

Varier din træning og få mest ud af din indsats

Konditionstræning og styrketræning hjælper på hver sin måde med at kontrollere dit blodsukker. Kombinationen af de to træningsformer er ideel, men de er også gode hver for sig.

Læs også: Type 2 diabetes er farligere for slanke mennesker

Konditionstræning

Konditionstræning gør dig mere insulinfølsom, fordi den insulinstimulerede glukoseoptagelse stiger pr. kilo væv. Så der ikke skal så meget insulin til for at optage samme mængde glukose, selvom musklen forbliver samme størrelse.

Intervaltræning

Intervaltræning øger din kondition og har vist sig at være mere effektiv end træning uden intervaller.. Et forskningsprojekt på Rigshospitalet viste, at diabetes patienter som gik fem gange om ugen hvor man interval trænede med 3 minutters langsom gang og 3 minutters hurtig gang forbedrede patienternes værdier markant. De forbedrede deres kondition med 16 procent, tabte fire kilo fedt, hvor det meste var det farlige organfedt, og endelig faldt deltagernes blodsukkerniveau i gennemsnit med ni procent – hos nogle med hele 20 procent.
Forskerne anbefaler, at man:
  • Går intervalgang udenfor og ikke på løbebånd
  • Som nybegynder gå intervalgang i 10-20 minutter 3 gange ugentligt
  • Som let øvet gå intervalgang i 20-30 minutter 3 gange ugentligt
  • Som øvet gå intervalgang i mindst 30 minutter 3 gange ugentligt
Der er udviklet en app, som kan hjælpe med intervaltræningen den hedder InterWalk du kan downloade den i appstore. App'en findes endnu ikke til android

Læs også:
Sådan skal du gå for at få blodsukkeret ned

Styrketræning

Studier viser, at der er en tydelig sammenhæng mellem styrketræning og cellers insulinfølsomhed. Ved at styrketræne bliver sukker lettere optaget i de trænede muskelgrupper. Det betyder på sigt, at du skal bruge langt mindre insulin i forbindelse med reguleringen af dit blodsukkerniveau.

Styrketræning foregår som oftest i fitnesscentre, fordi det kræver at musklerne bliver belastet. Få en fitness instruktør til at lave et træningsprogram til dig, som tager højde for dine behov.
Hvis du gerne vil styrketræne hjemme kan løsningen være en træningselastik eller håndvægte, og et træningsprogram.